Külföld

Svédország az agráriumra érzékenyen veszi át az EU elnökségét

Idén január elsejétől Svédország tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét – és négy prioritása  van: biztonság – egység, rugalmasság – versenyképesség, jólét – zöldügyek és energiaátállás, valamint demokratikus értékek és jogállamiság.

Svédország az agráriumra érzékenyen veszi át az EU elnökségét
Elindult a svéd EU-elnökség
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

A svéd elnökség készen áll arra, hogy aktívan hozzájáruljon ahhoz: az Európai Unió reagáljon Oroszország Ukrajna elleni illegális agressziójának a tagállamokra gyakorolt ​​következményeire – értesült lapunk. A svédek egyébként úgy vélik: a jelenlegi geopolitikai helyzet fényében még fontosabb, hogy sikerüljön megőrizni az EU alapvető értékeit, amelyek előfeltételei annak a bizalomnak, amelyre ez a mélyen gyökerező jogi és gazdasági együttműködés épül.

Agrártémák a célkeresztben

Az Európai Uniónak a Mezőgazdasági és Halászati ​​Tanács hatáskörén belüli munkáját 2023-ban az Ukrajna elleni orosz agresszió fejleményei is befolyásolják. Ez azt is jelenti, hogy az élelmiszer-termelés és az élelmezésbiztonság kérdései továbbra is napirenden maradnak. Ezen túlmenően a svéd elnökség aktívan áll hozzá az EU-nak az éghajlat-semlegesség 2050-re történő megvalósítására irányuló munkájának előmozdításához.

Európai farmer
Európai farmer
Fotó: MH

Ezzel párhuzamosan a versenyképesség, a foglalkoztatás, az élelmiszer-termelés, valamint az egészségügy és jólét növelése is a célok között szerepel. Fentiek szellemében 2023 első felében kiemelten napirenden lesz az európai zöldmegállapodás végrehajtása. Ebben az összefüggésben fontos a zöld és kék iparágak hozzájárulása az éghajlati célok eléréséhez és az éghajlathoz való alkalmazkodáshoz.

Figyelik az inputok árát

A svéd elnökség programja szerint figyelemmel kíséri a piaci helyzetet, nem utolsósorban Oroszország ukrajnai inváziójára, valamint a mezőgazdasági inputok árának alakulására tekintettel, és készen áll a válság vagy egyéb piaci zavarok kezelésére. Az orosz invázió hatással volt az olyan inputok mezőgazdasági költségeire, mint a dízel, a műtrágya, az áram és a takarmány. Ezen túlmenően a műtrágya hiánya problémát jelent a jövőbeli termesztési időszakokban. A műtrágyákhoz való garantált hozzáférésről és a méltányos árakról szóló bizottsági közlemény e tekintetben a svédek szerint is fontos.

Szántóföld
Szántóföld
Fotó: MH

Az elnökség nyomon kívánja követni az európai élelmiszer-termelés megerősítésére irányuló javaslatokat és kezdeményezéseket. Ezenkívül az elnökség foglalkozni fog a kereskedelemmel kapcsolatos mezőgazdasági kérdésekkel, és kiemelten kezeli a biogazdaság szerepével és lehetőségeivel kapcsolatos munkát.

Tovább vizsgálják a növényvédő szereket

A svédek a lehetőségekhez képest előreviszik a földrajzi jelzések felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat. Ezen túlmenően előmozdítják az Európai Tanácsban a gazdaságok fenntarthatósági adathálózatára vonatkozó javaslattal kapcsolatos tárgyalásokat. Az elnökség prioritásként kezeli a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló rendelet és az élelmiszerek címkézésére vonatkozó rendelkezéseinek felülvizsgálatáról szóló tárgyalásokat is. Ezek a javaslatok a Farm to Fork Stratégia fontos részét képezik, és jelentős szerepet játszanak abban, hogy segítsék a fogyasztókat és a termelőket a tudatos és fenntartható élelmiszer-választásban.

Növényvédő szer kijuttatása
Növényvédő szer kijuttatása
Fotó: MH

Ezenkívül az elnökség azt tervezi, hogy előmozdítja a növényvédő szerek fenntartható használatáról szóló rendeletről a tárgyalásokat. Továbbá megbeszéléseket kezdeményez mind a vetőmagokra, valamint a növényi és erdészeti szaporítóanyagokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatára irányuló javaslatról, mind pedig az egyes új genomikai technikákkal előállított növényekre vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatára irányuló, soron következő bizottsági javaslatról. Az elnökség vitát kezdeményezhet a tanácsban az erdőfelügyeletről és a stratégiai tervekről szóló jogalkotási javaslatról is. Az olyan globális fórumokon, mint az Egyesült Nemzetek Erdészeti Fóruma, az elnökség ösztönözni fogja a fenntartható erdőgazdálkodás és az értékláncok előmozdítását. Az elnökség figyelemmel kíséri az EU Erdészeti Stratégiájának végrehajtását, és tervei szerint gondoskodik arról, hogy a fenntarthatóság három dimenziója közötti egyensúlyt betartsák.

Kapcsolódó írásaink