Külföld

Felmentették Andrej Babist a korrupciós Gólyafészek-ügyben

Felmentette hétfőn a prágai városi bíróság Andrej Babis volt cseh kormányfőt az úgynevezett Gólyafészek-ügyben. Orbán Viktor örömmel fogadta a hírt.

Felmentették Andrej Babist a korrupciós Gólyafészek-ügyben
Andrej Babis felmentése épp időben, a köztársaságielnök-választás előtt néhány nappal történt
Fotó: AFP /Joe Klamar

A felmentő ítélet néhány nappal a csehországi elnökválasztás előtt született, amelyen Andrej Babis esélyes jelöltként indul. Pénteken és szombaton mintegy 8,3 millió cseh szavazó dönt a leköszönő Milos Zeman jelenlegi államfő utódjáról.

Andrej Babist azzal gyanúsították, hogy több mint egy évtizede a Gólyafészek nevű szabadidőközpont építésekor egyik cége jogosulatlanul szerzett 50 millió koronás (825,5 millió forint) európai uniós támogatást.

Az államügyészség hároméves feltételes szabadságvesztés és tízmillió korona (165 millió forint) pénzbírság kiszabását kérte, de a bíróság megalapozatlannak találta a vádakat, és a volt miniszterelnököt felmentette. Amennyiben bűnösnek találták volna Babist és munkatársát, akár tízéves szabadságvesztést is kaphattak volna.

Jan Sott, a testület elnöke szerint a vizsgálatok során nem nyert bizonyítást, hogy a Gólyafészek-ügyben a vád által hangoztatott tény törvénysértő lett volna. A bíróság döntése nem jogerős, az államügyésznek még lehetősége van fellebbezni.

Andrej Babis a kezdetektől fogva a személye elleni politikai támadásnak minősítette az ügyet, s azt állította, hogy annak célja az ő eltávolítása a politikából.

„Nagyon örülök, hogy független bíróságunk van. A bíróság megerősítette azt, amit a kezdetektől fogva állítok: nem vagyok bűnös, és nem tettem semmi törvénysértőt” – jelentette ki jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke a testület döntésének kihirdetése után.

A Gólyafészek-ügy másik vádlottját, Jana Nagyovát, Babis egykori tanácsadóját a bíróság szintén felmentette.

A cseh rendőrség az elmúlt években kétszer is azzal zárta le az ügyet, hogy csalás történt az uniós támogatásokkal, ezért vádemelést javasolt az érintettek ellen.

A Gólyafészek-ügy lényege: a szabadidőközpontot építtető cég, a ZZN Agro Pelhrimov korábban az Agrofert holdinghoz tartozott, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis volt. A szabadidőközpont építésekor, 2007-ben a cég részvénytársasággá alakult, és ismeretlen tulajdonba került. A következő évben kisebb vállalkozásként jogosultságot szerzett az ilyen vállalatok számára kiírt EU-támogatásra.

Ha a Gólyafészek az Agrofert része maradt volna, nagyvállalatként nagy valószínűséggel nem kapott volna uniós támogatást. A cég a pályázatban megszabott határidő letelte után ismét az Agrofert része lett. Az építtető cég utódja, az Imoba 2018 júniusában már visszafizette az államnak az 50 millió koronás támogatást.

Reagált a hírre Orbán Viktor miniszterelnök

Örömmel fogadta az ítélet hírét Orbán Viktor magyar miniszterelnök is, aki Twitter-bejegyzésében kívánt „minden jót” Babisnak. „Örömmel nyugtázom, hogy a tények még mindig számítanak” - írta a miniszerelnök, és arra bátorította a perbe vont egykori cseh kormányfőt, hogy „ne adja fel a küzdelmet”.

Kapcsolódó írásaink

V4-francia-csúcs: Kölcsönös tisztelet

ĀA visegrádi országok vezetői többek közt a migrációról, a jogállamiságról, a Nyugat-Balkán helyzetéről és a nukleáris energiáról is tárgyaltak Emmanuel Macronnal + GALÉRIA + VIDEÓ