Külföld

A cseh baloldal most nálunk kampányolna

Politikai tapasztalatlanságról tanúskodik az új prágai kormány néhány tagjának meggondolatlan kijelentése

Lemondásra szólította fel Václav Klaus volt cseh államfő a képviselőház elnökét, amiért az hivatali pozíciójával összeegyeztethetetlen módon, durván beleszólt a közelgő magyar választásokba. Markéta Pekarová Adamovát a cseh elnök, Milos Zeman hivatalos szóvivője is határozottan rendre utasította, és bocsánatkérésre szólította fel.

A cseh baloldal most nálunk kampányolna
Markéta Pekarová Adamová házelnök aktivista politikusként viselkedik
Fotó: AFP/Michal Cizek

Nem várt belpolitikai vihart kavart Csehországban Orbán Viktor miniszterelnök hétfői telefonbeszélgetése Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnökkel, amelyben a magyar kormányfő szolidaritását fejezte ki, és részvétét nyilvánította a halálos áldozatok miatt, továbbá humanitárius segítséget is felkínált. A hír hatására az új cseh kormány néhány tagja meglepő érdeklődést mutatott a magyar kormány diplomáciai lépései iránt, és egymással versengve nyilvánítottak véleményt a kazah és magyar vezetők közt lezajlott beszélgetésről.

A cseh képviselőház elnöke, Markéta Pekarová Adamová közösségi oldalán írt bejegyzésében minden diplomáciai alapelvet félresöpörve azon reményét fejezte ki, hogy Magyarországon az áprilisi választások során Orbán Viktor helyett egy ellenzéki jelölt kerüljön hatalomra. Úgy fogalmazott, Orbán Viktor lényegében támogatta a kazah polgárok lelövetését, és ahogy a csehek is megszabadultak az ő Babisuktól (Andrej Babis volt miniszterelnök), úgy reméli, ez majd sikerül a magyaroknak is.

A precedens nélküli durva megjegyzésre azonnal reagált Václav Klaus volt cseh államfő, aki lemondásra szólította fel a képviselőnőt. „Pekarová saját hazáját és külpolitikáját károsító szavaival megerősíti, hogy éretlen, arrogáns emberek nem tartoznak a legmagasabb állami pozíciókba. Lehet, hogy egy marginális politikai párt vezetőjeként mondhatott volna ilyesmit, de a képviselőház elnökeként így nem nyilatkozhat” – mondta a volt elnök. Václav Klaus hozzátette, Petr Fiala kormányának el kellene határolódnia az ilyen megnyilatkozásoktól.

Pekarová, a TOP 9 nevű kispárt képviselője, aki ismert bevándorláspárti nézeteiről, a múltban az ENSZ migrációs csomagjának elfogadása mellett is voksolt, amely legalizálná a tömeges bevándorlást, és felszólalt a szíriai menekülttáborokban elszállásolt kiskorúak egy részének Csehországba telepítése mellett is. A képviselőház elnöke mellett megszólalt a cseh külügyminiszter, Jan Lipavsky is, mondván, nincs szüksége szolidaritásra annak az elnöknek, aki engedi, hogy felszólítás nélkül lőjenek tüntetőkbe. A szolidaritás a kazahsztáni népé. Lipavsky, a radikális baloldali kalózpárt tagja már a múltban sem rejtegette a konzervatív magyar kormány iránt érzett ellenszenvét.

A kedélyek csupán akkor kezdtek csillapodni, amikor Jirí Ovcácek, Milos Zeman államfő szóvivője rámutatott arra a tényre, hogy a kazah elnökkel más vezetők mellett beszélt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is, aki a magyar kormányfőhöz hasonlóan szintén részvétét fejezte ki, és az EU-val való partnerkapcsolat megerősítése mellett ő is humanitárius segítséget ajánlott fel. Az elnöki szóvivő ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Orbán Viktor nem fél e világ hatalmasaitól, és megvédi hazája érdekeit.

Cseh állampolgárként elnézést kérek Orbán Viktortól néhány, csak önmagukat képviselő cseh politikus kijelentéseiért. A viharos világban rendkívül veszélyes, ha az ország irányításáért, a stabilitás és a béke biztosításáért felelős politikusok egyetlen médiacímre hivatkozva, a valós helyzet teljes ismerete nélkül agresszíven reagálnak egy külföldi partner felé.” Charles Michel és a kazah elnök telefonbeszélgetésére utalva azt mondta: „Kíváncsi vagyok, mikor kérnek bocsánatot azok a cseh politikusok, akik primitív módon támadják Orbán Viktor magyar miniszterelnököt.”

A Novinky cseh hírportál feltette olvasóinak azt a kérdést: „Zavarja, hogy a cseh házelnök kritikusan kommentálja a magyar politikai helyzetet?” A 46 ezer válaszadó 76 százaléka válaszolt igennel és csupán huszonhárom nemlegesen.

Vége a békefenntartó műveletnek


Sztanyiszlav Zasszal, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetének (KBSZSZ) főtitkárával tartott megbeszélést szerdán Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök. A Nur-Szultanban tartott egyeztetés után az államfő bejelentette a KBSZSZ békefenntartó műveletének végét Kazahsztánban. Vlagyimir Zajnetgyinovnak, a szervezet sajtótitkárának nyilatkozata szerint Tokajev megköszönte szövetségeinek a békefenntartó művelet lefolytatását és a segítségnyújtást egy terroristatámadás közepette.

A nemzetközi békefenntartók kivonása ma kezdődik meg, és tíz napot vesz igénybe. A KBSZSZ tagjai – Oroszország, Örményország, Kazahsztán, Kirgizisztán, Tádzsikisztán és Üzbegisztán – a múlt heti zavargások kapcsán sorra válaszoltak a kazah segélykérésre, és küldtek katonákat különböző létesítmények védelmére. Tokajev tegnap a zavargások központjának számító Almatiban meglátogatta a rendbontások során megölt biztonságiak hozzátartozóit és egy kórházat is.
(ŐM)

Kapcsolódó írásaink

Nem érdekünk a hidegháború

ĀSzijjártó Péter: Magyarország gazdasági és regionális politikai szempontból is nagyon sokat növelte a saját jelentőségét az elmúlt időszakban

Elhagyják az orosz csapatok Kazahsztánt

ĀKözép-Ázsia helyzete alapvetően befolyásolja Európa biztonságát, ezért a magyar kormány támogatja a béke helyreállítását célzó erőfeszítéseket a régióban