Külföld

Kína a kormány járványkezelését bíráló, több mint ezer közösségimédia-fiókot függesztett fel

Kína több mint 1100 olyan közösségimédia-fiókot függesztett fel, amelyek bírálták a kormány járványkezelési intézkedéseit.

Kína a kormány járványkezelését bíráló, több mint ezer közösségimédia-fiókot függesztett fel
Nemrég tüntetések alakultak ki a szigorú járványkezelés miatt, most azonban már a halottak valós száma aggasztja a lakosságot (képünk Illusztráció)
Fotó: Facebook

A Kínában széles körben használt Sina Weibo közösségimédia-platform közlése szerint összesen közel 13 ezer olyan szabálysértéssel volt dolguk, amelyek a kormány koronavírus elleni rendelkezéseinek kidolgozásában részt vevő vagy az azt támogató szakértők, kutatók vagy egészségügyi dolgozók ellen irányult. Ennek következtében 1120 felhasználót függesztettek fel véglegesen vagy ideiglenesen.

Az országot kormányzó Kínai Kommunista Párt az elmúlt években nagy mértékben az egészségügyi és orvosi közösségre támaszkodott a járványügyi intézkedések hatásosságának és szükségességének igazolásában.

Az elmúlt időszakban Kína a kirobbanó tiltakozások hatására azonban szakított a csaknem három évig fennálló zéró covid politikájával, és jelentősen lazított a járványmegelőzési szabályokon. Nemcsak a karanténkötelezettség szűnt meg, de jórészt a tömeges teszteléssel is felhagytak, ezután nagy mértékben emelkedett a fertőzések és a halálozások száma.

A közelgő, két hét múlva esedékes kínai új év kapcsán a kínai közlekedési minisztérium arra kérte a lakosságot, hogy amennyire csak lehet, minimalizálják az utazások számát, különösen az olyan veszélyeztetett társadalmi csoportok védelmében, mint az idősebbek, a várandós nők, a gyerekek vagy a tartós betegségben szenvedők.

Januártól több európai ország, köztük Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Németország, Belgium és Svédország is szigorított a Kínából érkező beutazókra vonatkozó szabályokon, de ugyanígy tett Dél-Korea, Ausztrália és az Egyesült Államok is.

A felhasználói szabályzatára támaszkodva a Sina Weibo közölte: tovább növelik a „törvényellenes tartalmak” elleni eljárások hatékonyságát annak érdekében, hogy „a felhasználók többségének egy harmonikus és befogadó közösségnek adhassanak teret”.

Kapcsolódó írásaink

Új covidmutáns érkezik?

ĀDecember 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertõzöttek száma