Külföld

Új covidmutáns érkezik?

December 7-én Kína radikálisan enyhítette a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett, világszerte a legszigorúbbak között nyilvántartott szigorításokat, és azóta egyre növekszik a vírusfertõzöttek száma

Jeremy Luban, a Massachusetts-i Egyetem orvosi karának virológusa szerint nem lehet még felkészülni a világjárvány végére.

Új covidmutáns érkezik?
A vuhani intézet – sokak szerint innen szökött ki a koronavírus
Fotó: AFP/Yomiuri/Koki Kataoka

„Kínában nagyon nagy a lakosság, és korlátozott a védettség. Úgy tűnik, ez az a környezet, amelyben egy új variáns robbanásszerű megjelenését láthatjuk” – mondta Dr. Stuart Campbell Ray, a Johns Hopkins Egyetem fertőző betegségekkel foglalkozó szakértője.

Úgy gondolják, hogy a Kínában tapasztaltak termékeny talaj lehetnek a vírus számára a változáshoz, hiszen „amikor nagy fertőzési hullámokat láttunk, azt gyakran új változatok keletkezése követte”.

Bár az MTI a napokban arról számolt be, hogy akár 250 millió kínai is elkaphatta a vírust, nem szabad elfelejteni, hogy Kína lakossága a 1,5 milliárdhoz közelít, tehát nagyjából a 16-18 százaléka fertőzött a lakosságnak.

Kína azt tervezi, hogy minden tartományban három városi kórház körül nyomon követi a vírusközpontokat, ahol hetente mintákat gyűjtenek a súlyos betegektől és az elhunytaktól, Jeremy Luban, a Massachusetts-i Egyetem orvosi karának virológusa szerint azonban jelenleg korlátozott információ áll rendelkezésre a Kínából származó genetikai vírusváltozásokról.

„Nem tudunk mindent, de nyilvánvaló, hogy a világjárványnak nincs vége” – tette hozzá Luban.

Kapcsolódó írásaink