Külföld

Peking és Manila„barátságosan” rendezik a dél-kínai-tengeri vitáikat

Kína és a Fülöp-szigetek vállalta, hogy „baráti konzultációk útján” rendezik dél-kínai-tengeri területi vitáikat – közölte az CCTV kínai televízió szerdán, Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök pekingi látogatásával kapcsolatban.

Peking és Manila„barátságosan” rendezik a dél-kínai-tengeri vitáikat
Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök Pekingbe látogatott
Fotó: AFP/Xinhua/Shen Hong

Marcos és vendéglátója, Hszi Csin-ping kínai elnök szerdai találkozóján egyaránt „baráti konzultációt szorgalmazott a tengeri területekkel kapcsolatos kérdések megfelelő megoldása érdekében”.

Kína és a Fülöp-szigetek vitában áll az energiaforrásokban és halban gazdag, stratégiai fontosságú Dél-Kínai-tengerrel kapcsolatban, amelyen évente sok milliárd dollár értékű árut szállítanak. Peking a területnek szinte az egészét követeli magának, de a Fülöp-szigetek, akárcsak Vietnam, Malajzia és Brunei is igényt tart bizonyos területekre.

Kína figyelmen kívül hagyta a hágai Állandó Választottbíróság ítéletét, amely 2016-ban Manila igényét ismerte el jogosnak.

A Fülöp-szigetek december végén jelentette be, hogy megerősíti tengeri katonai jelenlétét, miután Peking megkezdte lakatlan területek betelepítését a vitatott hovatartozású Spratly-szigetek körül.

A látogatás előtt Marcos elnök határozottan kijelentette, hogy nem hagyja, hogy Peking lábbal tiporja országa tengeri jogait az övezetben.

A CCTV szerint Hszi szerdán közölte Marcosszal, hogy Kína több pozitív energiát akar fordítani a regionális békére és biztonságra, és szorgalmazni akarja a kőolaj- és földgázipari fejlesztésben kifejtett együttműködést a nem vitatott területeken.

A két államfő tárgyalt a mezőgazdasági és orvostudományi együttműködésről is, és egy sor megállapodást írt alá az infrastruktúra, a halászat, a turizmus és más ágazatok területén.

A Fülöp-szigeteki kormány a múlt héten jelezte, hogy Marcos látogatása alatt megállapodást írnak alá a két ország külügyminisztériumai között „minden számítási és kommunikációs hiba elkerülésére” a Dél-kínai-tenger Manila által magának követelt övezetében. A CCTV arra nem tért ki, hogy a megállapodást valóban aláírták-e.

A csütörtökön végződő háromnapos látogatáson a tervek szerint 14 kétoldalú megállapodást írnak alá.

Előzőleg a Fülöp-szigeteki elnök a kínai parlament állandó bizottságának elnökével, Li Csan-suval tárgyalva hangsúlyozta, hogy országa elsődleges fontosságúnak tekinti a két ország közötti kapcsolatok megerősítését. Marcos tárgyalt Li Ko-csiang miniszterelnökkel is.

Kapcsolódó írásaink