Külföld

Kínai erődemonstráció a Csendes-óceánon

Rekordszámú hajóval és repülővel, minden korábbinál messzebb hajtott végre hadgyakorlatot a kínai Liaoning anyahajó, hogy demonstrálja: nem tűri a nyugati hatalmak megerősödését a Csendes-óceáni térségben.

Kínai erődemonstráció a Csendes-óceánon
A Liaoning hordozó
Fotó: Xinhua via AFP/Hu Shanmin

A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) haditengerészetének Liaoning repülőgép-hordozó csoportja visszatért a Csendes-óceán nyugati részén végzett gyakorlatáról, ahol új rekordokat állított fel a pekingi sajtó szerint. A beszámolókban az áll, hogy soha ennyi repülő és hajó nem vett részt hasonló manőverben, és az érintett területek távolsága is újdonságszámba megy. Kína az akcióval a PLA hatósugarát akarta demonstrálni, válaszul a Nyugat kettős fenyegetésére.

Amint a Magyar Hírlap is megírta, Japán kormánya bejelentette, hogy szakít korábbi pacifista politikájával, és a következő öt évben világviszonylatban a harmadik legnagyobb forrást biztosítja hadereje fejlesztésére. Emellett az USA nyíltan vállalt tervei között szerepel egy, a NATO mintájára felállított Csendes-óceáni katonai tömb létrehozása, amelynek előzménye az úgynevezett Öt szem együttműködés.

Ez utóbbi egyelőre az angolszász országok titkosszolgálatainak együttműködését fedi, viszont Washington szándékai szerint a közeljövőben Japánnal és Dél-Koreával kibővülve egy Kínát és Észak-Koreát minden téren ellensúlyozó erővé válna.

A térségben egyébként egyre feszültebb a viszony. Észak-Korea tavaly rekordszámú rakétakísérletet hajtott végre. Ráadásul nemcsak azt bizonyította, hogy képes nagy hatótávolságú interkontinentális ballisztikus rakéták előállítására, hanem azt is, hogy rendelkezik a műholdak pályára állításához szükséges tudással. Kína eközben a hiperszonikus rakéták területén ért el áttörést, és tovább erősítette diplomáciai és védelmi kapcsolatait – többek között a korábban Nyugat-barát Vietnammal.

Dél-Korea válaszul kezdeményezte, hogy az Egyesült Államok nukleáris védelmi doktrínájának hatálya alá kerüljön, amit a Fehér Ház végül elutasított, ugyanakkor Washington továbbra is támogatja Ausztrália ellátását atomfegyver előállítására is alkalmas hasadóanyaggal, amivel élezi a nukleáris versenyt.

Kapcsolódó írásaink