Külföld

Kína megtorlással fenyeget

Noha Kína tudhatná legjobban, hogy hogyan is néz ki egy globális járvány, most megtorlással fenyegetőznek, amiért a Kínában jelentősen megugrott koronavírusos esetek nyomán több ország is kötelező koronavírus-tesztet végeztet a kínai utasokkal – írja a liner.hu.

Kína megtorlással fenyeget
Kína szerint elfogadhatatlan a kínai utasok tesztelése, megtorlással fenyegetőznek
Fotó: AFP

Kissé meglepő, de Kína most megtorlással fenyegetőzik, és elfogadhatatlannak minősítette, hogy olyan országokban, mint Franciaország, Japán, India és az Egyesült Államok kötelező koronavírustesztet végeznek el minden Kínából érkező utasnál.

Ahogy az RFI is írja, a fentebb felsorolt országok mellett még több tucat másik ország is ragaszkodik ahhoz, hogy a Kínából érkező összes utasnak negatív tesztet kell bemutatnia az érkezés előtt, ami érthető, hiszen senki sem akar egy újabb világjárványt. Márpedig az újabb járványhullám indulása nem elképzelhetetlen, miután Kínában jelentősen megugrott a koronavírusos esetek száma.

A fertőzések számának meredek közelmúltbeli emelkedése Kínában azt követően következett be, hogy Peking a múlt hónapban a lakosság nyomására egyik napról a másikra feloldotta a példátlanul szigorú zérócovid-politika nyomán hozott járványügyi intézkedéseket, a bejelentésre pedig szinte azonnal megteltek a kórházak és a krematóriumok.

Mindezek ellenére Peking folytatta az újranyitást, ami igen sok kínait késztetett arra, hogy most tegye meg régóta halogatott külföldi útját.

Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő felháborodva beszélt a több ország által bevezetett, a Kínából érkező utasokra vonatkozó kötelező jellegű koronavírus-tesztelésről, amelynek szerinte „nincs tudományos alapja, és egyes gyakorlatok elfogadhatatlanok”.

Kapcsolódó írásaink