Külföld

Utoljára kért bizalmat és felhatalmazást Erdogan

A fiatalok bizalmát kérte, és Törökország felemelkedéséről beszélt Recep Tayyip Erdogan az AKP frakcióülésén, amivel lényegében megnyitotta kampányát. A politikus szerint a következő évtized a hazájáé lesz.

Utoljára kért bizalmat és felhatalmazást Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Fotó: Murat Kula / Anadolu Agency via AFP

Utoljára, de minden korábbinál határozottabb támogatást kért Recep Tayyip Erdogan pártja, az AKP parlamenti frakciójának ülésén. A beszédét gyakorta szakította félbe taps és ováció. A súlyos inflációval küzdő ország elnöke a fiatalok bizalmát kérte, egyúttal jelezte: a következő évtized Törökországé lesz, közös munkával pedig olyan államot építhetnek, amely méltó párja és vetélytársa bármelyik másiknak.

Egy sor gazdasági intézkedést is bejelentett, többek között a minibálbér emelését és egy faluprogramot, amelynek keretében támogatást nyújtanak a vidéki lakosságnak. A gazdaságfejlesztés fő prioritását az energetikai ipari K+F ösztönzésében jelölte meg, mondván Törökországnak e téren is meghatározó hatalommá kell válnia.

Beszélt a családok és a hagyományos értékek fontosságáról, valamint azokról a globális kihívásokról, amelyek határozott válaszra várnak egy határozott kormánytól, és az elmúlt 20 év eredményeit méltatta.

Törökországban idén tartanak választásokat. Erdogan 2003 és 2014 között miniszterelnök volt, 2014 óta pedig államfő. Regnálása mindenképpen történelmi jelentőségű: meg kellett birkóznia a migránsválsággal és az azt kiváltó szíriai polgárháborúval, 2016-ban pedig puccsot hajtottak végre ellene. Eközben Törökország GDP-je közel háromszorosára nőtt, az infláció viszont tavaly meghaladta a 80 százalékot. Megítélése tehát épp annyira vegyes, mint az „utoljára” szó jelentésének értelmezése. Kritikusai szerint ugyanis a török birodalom feltámasztására és egyfajta szultáni szerepre vágyik.

Kapcsolódó írásaink