Külföld

Felfüggesztette Kolumbia az ELN gerillacsoporttal kötött fegyverszüneti egyezményt

Felfüggesztette a kolumbiai kormány azt a decemberi rendeletét, amelyet az ELN gerillacsoporttal kötött kétoldalú fegyverszüneti egyezményről hoztak, miután a baloldali gerillák kedden tagadták, hogy megegyeztek volna a kormánnyal a fegyverszünetről

„A felkelő csoport tegnapi közleménye alapján úgy döntött a kormány, hogy a december 31-i védelmi minisztériumi rendeletet felfüggeszti, és csak a következő kerekasztaltárgyalásokon tűzi napirendre a tartalmát” – nyilatkozott Prada az elnöki palotában tartott szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Danilo Rueda békebiztos és Iván Velásquez védelmi miniszter is részt vett. A belügyminiszter arra kérte az ELN-t, hogy addig is hirdessenek tűzszünetet a felkelők a kormánnyal szemben.

Gustavo Petro kolumbiai elnök tavaly az év utolsó napján jelentette be, hogy a kormánynak Caracasban sikerült megállapodnia az öt legnagyobb kormányellenes fegyveres csoporttal – köztük az ELN-nel – egy január elejétől június végéig tartó fegyverszüneti egyezményről. Ez a rendelkezés a karhatalom és az ELN közötti összecsapások felfüggesztését és a két fél közötti – egyelőre mégsem létező – fegyverszüneti megállapodást célozta.

Az ELN felsővezetése azonban kedden világossá tette, hogy „az ELN csak ahhoz a megállapodáshoz tartja magát, amit a tárgyalóasztalnál vitatnak meg és fogadnak el”– olvasható közleményükben, amelyben egyúttal úgy érvelnek, „a kormány egyoldalú rendelete nem tekinthető megállapodásnak”, így az elfogadhatatlan számukra.

A napvilágra került ellentmondásos információk hátterével kapcsolatban a belügyminiszter kifejtette, a kormány azt a tűszüneti megállapodást tekintette a fegyverszüneti egyezmény alapjának, amit az ELN egyoldalúan hirdetett ki december 19-én az ünnepekre készülve. Az ELN ugyanis akkor azt kérte, hogy „a nemzeti kormány a békeszándékkal összhangban cselekedjen, és vizsgálja meg egy lehetséges kétoldalú fegyverszüneti egyezmény lehetőségét.”

Prada emellett egyértelműsítette, hogy az ELN-nel szembeni rendőrségi és katonai akciók mindaddig érvényben maradnak, amíg nem sikerül az ügyben előrelépést elérni, ugyanakkor óvatosságra és körültekintésre szólított fel a több évtizedes konfliktus természetéből és összetettségéből fakadóan. A belügyminiszter beszédében hangsúlyozta, „a nemzeti kormány soha nem fog lemondani semmilyen körülmények között sem a nemzeti béke koncepciójáról”. A miniszter kiemelte, hogy a másik négy fegyveres csoporttal kötött tűzszüneti megállapodás továbbra is érvényben marad.

A fegyverszünettel kapcsolatos további tárgyalások következő fordulóját január 23-án Mexikóban tartják.

Kapcsolódó írásaink