Külföld

Több száz orosz katonát öltek meg Donyeck megyében

Eddig Ukrajnában hozzávetőleg 107 440 orosz katona halt meg

Az ukrán védelmi erők szilveszterkor megtámadták az orosz katonák egyik bázisát a Donyeck megyei Makijivka településen, a célzott csapásban mintegy négyszáz orosz katona meghalt, és háromszáz megsebesült – közölte hétfőn az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya a Telegramon.

Több száz orosz katonát öltek meg Donyeck megyében
Az ukrán védelmi erők szilveszterkor megtámadták az orosz katonák egyik bázisát
Fotó: AFP/Sameer Al-Doumy

Az orosz katonák a helyi szakiskola épületében tartózkodtak – tették hozzá közleményükben.

A kommunikációs osztály videófelvételt is közzétett, amelyen egy teljesen romba dőlt épület látható. Igor Girkin – álnevén Sztrelkov –, a szakadár Donyecki Népköztársaság volt „védelmi minisztere” megerősítette a Telegramon, hogy az orosz csapatok jelentős emberveszteséget szenvedtek Makijivkában.

A néhány hónapja ismét a Donyec-medencében tartózkodó Girkin – aki az orosz katonai hírszerzés ezredese – úgy vélte, hogy hasonló eset ezután is megtörténhet.

Azt írta: főként mozgósított oroszokból álló alakulat tagjai tartózkodtak az iskolaépületben, és lőszereket is tároltak ott, ezért dőlt az romba.

„Szinte az összes katonai felszerelés is megsemmisült, amely közvetlenül az épület mellett állt a legkisebb álcázás nélkül” – tette hozzá.

Közlése szerint az áldozatok számát illetően az orosz félnek nincsenek végleges adatai, de a halottak és sebesültek száma több százra tehető.

„Figyelmeztetést kaptam, hogy ez bármikor megismétlődhet, mivel nem ez az egyetlen ilyen nagy számú élőerő- és katonai felszerelés-összpontosulás a HIMARS-rakéták megsemmisítési övezetében” – szögezte le. Megjegyezte, hogy hasonló esetek tavaly is történtek, de nem okoztak ekkora veszteséget az orosz erőknek.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint eddig Ukrajnában hozzávetőleg 107 440 orosz katona halt meg, közülük 720 az elmúlt napon.

Közben az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat közölte, hogy a hétfőre virradóan végrehajtott orosz támadás károkat okozott ugyan az energetikai infrastruktúrában, de az energiarendszer működését teljesen ellenőrzésük alatt tartják. A régiókban az esti órákban ütemezett leállásokat alkalmaznak a további balesetek elkerülése érdekében. Erre a 11 ellenséges rakéta- és 14 dróntámadás következtében a gerinchálózatokban okozott, jelentős károk miatt van szükség.

Az éjszakai támadás következtében a fővárosban, Kijevben súlyosabbá vált az áramszolgáltatás helyzete, ezért ott rendkívüli leállásokat alkalmaznak – írta közleményében az Ukrenerho. Hozzátette, hogy a helyreállítási munkák már folynak.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, és jelezte, hogy tervei szerint hamarosan Ukrajnába látogat – számolt be a Jevropejszka Pravda hírportál az uniós politikus Twitter-bejegyzése alapján.

Kapcsolódó írásaink