Külföld

Vuhanban tömegek ünnepelték az új évet

A The Guardian szerint Sanghajban hamarosan nagy baj lesz

A brit The Guardian szemlézi a kínai elnök, Hszi Csin-ping újévi beszédét, amelyből hangsúlyosan kiemeli a járvány leküzdésében tett lépések egységességét és keménységét, aminek következtében új – lazább – szintre léphetett a a kínai védekezés. Konkrétan Vuhanban ezrek ünnepeltek szilveszterkor, bízva a visszatérő normális életben.

Vuhanban tömegek ünnepelték az új évet
Vuhani ünneplés 2022 december 31-én este
Fotó: AFP/STR

Miközben Európa megijedt a kínaiak koronavírussal szembeni lazításától, és a brit kormány január 5-től negatív koronavírus-teszthez köti a Kínából érkező turisták belépését az Egyesült Királyságba, aközben Vuhanban, a csaknem három évvel ezelőtt kirobban covidjárvány epicentrumában ezrek gyűltek össze, hogy megünnepeljék a szilvesztert. Az ott lakók abban bíznak, hogy 2023-ban visszatér a normális élet.

Sokan, a hagyományoknak megfelelően színes lufikat, lampionokat eregettek az égre, amikor az órák elütötték az éjfélt, és természetesen ezrével készültek az utcákon a barátokkal közös szelfik is.

Néhányan díszes ruhát húztak, befestették a hajukat, és szinte mindenki maszkot viselt, legalább is ezt állapították meg a nagy hírügynökségek helyszíni tudósítói, akik az utcán hömpölygő tömegből többeket is megszólítottak.

Nanningban, a dél-kínai nagyvárosban is utcán a tömeg az évbúcsúztatón
Nanjingban, a dél-kínai nagyvárosban is tömeg volt az utcán az évbúcsúztatón
Fotó: AFP/STR

De nemcsak Vuhanban vonultak az utcákra. Sanghaj – amely nagyvárost szinte letaglózta a koronavírus – ugyancsak nagy szabadtéri bulinak adott otthont.

A rendőrség számos helyen hangszórón keresztül kérte az embereket, hogy kerüljék a túlzott zsúfoltságot, de ezt a folyóparti sétányokon hömpölygők nem tekintették kötelezőnek, örültek az év utolsó napjának. Hogy meglesz-e a böjtje ennek, majd kiderül...

Nanjingi bár szilveszterkor
Nanjingi bár szilveszterkor
Fotó: AFP/STR

Mindenesetre aggodalomra ad okot, hogy törölték a Kínában népszerű közösségi oldalakról, a Weibóról és a Netease-ről azokat a gyűjtő hashtageket, amelyek a korábbi szigorú járványügyi egészségügyi korlátozások miatti nehézségeket szálazták össze. Azaz a kínai kormány továbbra is politikailag érzékeny kérdésnek tekinti a betegség kezelésével kapcsolatos narratívát.

Az új fertőzések hulláma ugyanakkor országszerte ellepte a kórházakat és a temetkezési irodákat. És nem lehet nem észrevenni a krematóriumok felé tartó halottszállító kocsisorokat sem.

A The Guardian idézi Csang Ven-hong, az Országos Fertőző Betegségek Központja igazgatójának a People's Dailynek adott interjúját, amely szerint Sanghajban december 22-én tetőzött a fertőzöttek száma, országosan 10 millió friss esetről beszélt. A 25 milliós Sanghajban a következő hetekben szerinte ötvenezre kerülnek kórházba.

Több mint hatmillió hatszázezer áldozat

Világszerte 660 400 853 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 6 690 186 – derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggel frissített adataiból. A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid–19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje: 100 749 731. A halálos áldozatok száma 1 092 674.

A második legtöbb fertőzöttet Indiában jegyezték, 44 679 634 fő, közülük 530 702 meg is haltak a betegségben. Kínában mindössze 4 537 107 fertőzöttet regisztráltak, és a hivatalos adatok szerint 17 062 ember halt meg a koronavírus szövődményeiben.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.

Kapcsolódó írásaink