Külföld

Ferenc pápa elődje lelki üdvéért imádkozott újévi miséjén

Ferenc pápa elődje lelki üdvéért imádkozott újévi miséjén vasárnap, XVI. Benedek halála másnapján, és a híveket is erre kérte.

Ferenc pápa elődje lelki üdvéért imádkozott újévi miséjén
Ferenc pápa elődje lelki üdvéért imádkozott újévi miséjén, és másokat is erre kért
Fotó: AFP/Filippo MONTEFORTE

„Isten anyjának kezébe ajánljuk ma szeretett emeritus pápánknak, XVI. Benedeknek a lelkét, miközben ő távozik az Atyához ebből a világból” – mondta a hagyományos újévi misét vezető Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

„Egy szívvel és lélekkel adunk hálát a Jóistennek azajándékáért, az evangélium és az egyház hűséges szolgájáért” – tette hozzá szentbeszédében, amely ezúttal rövid volt, és jórészt az elhunyt volt egyházfővel foglalkozott. De miután január elseje a béke világnapja az egyházban, Ferenc a békéért is imádkozott. „Most ennek az évnek az elején nekünk, embereknek leginkább reményre van szükségünk, mint ahogy a földnek esőre” – jelentette ki.

A nyugalmazott pápa 95 éves korában, szombaton reggel hunyt el. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje. Hétfőn felravatalozzák a Szent Péter-bazilikában, ahol három napon át várhatóan sok ezren róják majd le tiszteletüket előtte, és csütörtökön helyezik örök nyugalomra.

Kapcsolódó írásaink