Külföld

Vučić: Nem vezetünk be szankciókat Oroszország ellen, amíg érdekeink nem sérülnek

Szerbia támogatja Ukrajna területi integritását, de nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben

Szerbia nem adja fel az oroszellenes szankciók elutasítására vonatkozó álláspontját, amíg azok nem veszélyeztetik létfontosságú érdekeit – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök a Prva televíziós csatornának adott pénteki interjújában – írja az oroszhírek.hu.

Vučić: Nem vezetünk be szankciókat Oroszország ellen, amíg érdekeink nem sérülnek
Aleksandar Vučić szerb elnök
Fotó: AFP/Ludovic Marin

„Nehéz év van mögöttünk, minden lehetséges képmutatást láttunk, de azt is láthattuk, hogy [az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatos] álláspontunk mennyire elvi és pontos volt. Meglátjuk, meddig tudjuk ezt az álláspontot megvédeni, mindenesetre nem azon az áron, hogy az ország létfontosságú érdekeit veszélyeztetjük, de mindenesetre nem fogunk könnyen lemondani erről az álláspontról” – mondta.

„Van egy kis ország Európában, a gallok, Asterix és Obelix kis törzse, amely nem adja fel, és amely a lehető legjobban ápolja a szabadságát. Hogy fogunk-e szankciókat bevezetni Oroszország ellen – nem tudom, de az én »nem tudom« mondatom többet nyom a latban, mint mások »igen«-je. (…) Ami a szankciókat illeti, nem ígérek semmit, de a nem-ígéretem sokkal többet jelent, mint sokak ígérete” – mondta.

Mint írják, miután Oroszország elindította különleges katonai műveletét Ukrajnában, Vučić a Biztonsági Tanács ülése után a nemzethez intézett beszédében kijelentette, hogy Szerbia támogatja Ukrajna területi integritását, de nem fog szankciókat bevezetni Oroszországgal szemben.

Az elnök közölte, hogy Szerbia ideiglenesen felfüggesztette a hadsereg és a rendőrség gyakorlatozását minden külföldi partnerével. Megjegyezte, hogy Szerbia testvérnemzetnek tekinti Oroszországot és Ukrajnát, sajnálja, ami Kelet-Európában történik, és kész humanitárius segélyt nyújtani Kijevnek – írja az oroszhírek.hu.

Kapcsolódó írásaink