Külföld

Részvétét nyilvánította Olaszország államfője és miniszterelnöke

A Szentföldön vasárnap misével emlékeznek

Sergio Mattarella olasz elnök és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök is megemlékezett a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

Részvétét nyilvánította Olaszország államfője és miniszterelnöke
XVI. Benedek
Fotó: Facebook/Giorgia Meloni

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 95 éves korában, szombaton 9 óra 34 perckor hunyt el a vatikáni Mater Ecclesiae (Egyház Anyja) kolostorban. 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán.

Sergio Mattarella olasz elnök azt mondta, a nyugalmazott pápa halála gyászt jelent az egész nemzet számára. Hozzátette, hogy „kedvessége és bölcsessége közösségünk és az egész nemzetközi közösség javát szolgálta”.

Egy nyilatkozatban azt mondta, visszavonulása után „továbbra is egyháza ügyét szolgálta egyedülálló szerepében. „A párbeszédet, a békét, az ember méltóságát, valamint a vallások legfőbb érdekeit finom bölcsességgel értelmezte” – emelte ki Mattarella.

Georgia Meloni olasz miniszterelnök a hit és az értelem gigászának nevezte XVI. Benedek pápát, akiről a történelem sosem fog elfeledkezni.

Meloni nyilatkozatában méltatta, hogy a pápa élethosszig szolgálta az egyházat, dicsérte, hogy „spirituális, kulturális és intellektuális mélységével az emberek szívéhez és elméjéhez tudott szólni”.

Az olasz miniszterelnök saját személyes, valamint Ferenc pápa és a kormány részvétét fejezte ki, osztozva az egyház fájdalmában.

Pierbattista Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka gyásznyilatkozatot adott ki és vasárnapi miséjén megemlékezik a szombaton elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápáról.

Szombaton Jeruzsálem óvárosának keresztény negyedében, valamint Izrael és a Palesztin Hatóság területén lévő templomokban megszólaltak a harangok a nyugalmazott pápa halálának hírére.

„XVI. Benedek nyugalmazott pápa elhagyta ezt a világot, a Mennyei Atya házába távozott. Imádkozunk lelke nyugalmáért” – mondta Pizzaballa érsek, jeruzsálemi latin pátriárka.

A Gázai övezet egyetlen katolikus templomában, a Szent Család-templomban Gabriel Romanelli plébános tisztelgett Benedek pápa emléke előtt. „Az emberek alázata jelének tekintették visszavonulását” – mondta Romanelli.

„Azt az érzést keltette az emberekben, hogy alázatos és egyszerű ember, aki követendő példát mutatva küzd a világ minden nehézségével” – tette hozzá. A Gázai övezet 2,3 milliós lakosságából mintegy ezren keresztények, s negyedük tartozik a katolikus közösséghez.

XVI. Benedek pápa 2006-ban felkereste Lengyelországban az auschwitzi koncentrációs tábort, és helytelenítette a népirtást. „Egy ilyen helyen kudarcot vallanak a szavak, csak a döbbent csend és az Istenhez kiáltás van” – mondta. 2009-ben Izraelbe látogatott, ahol részt vett a Jad Vasem holokauszt-emlékmúzeumban tartott megemlékezésen.

Elődjéhez, II. János Pálhoz hasonlóan XVI. Benedek is pápasága egyik törekvésévé tette a közeledést a zsidókhoz. Első hivatalos tevékenysége pápaként egy levél volt, melyet a római zsidó közösséghez intézett. II. János Pál után ő volt a történelemben a második pápa, aki belépett zsinagógába.

2011-es, Názáreti Jézus című könyvében átfogóan felmentette a zsidó népet Krisztus halála miatt, bibliai és teológiai magyarázatot adott arról, hogy miért nincs a Szentírásban alapja annak a gondolatnak, amely a zsidó nép egészét teszi felelőssé Jézus haláláért.

Kapcsolódó írásaink