Külföld

Megérkezett Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking migránsokkal a fedélzetén

Megérkezett szombaton az észak-olaszországi Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking 113 migránssal a fedélzetén.

Megérkezett Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking migránsokkal a fedélzetén
A migránsok 2022. október 27-én szállnak ki az olasz parti őrség Diciotti járőrhajójáról a dél-calabriai régióban található Crotone kikötőjében, miután az SOS Mediterranee Ocean Viking az olasz partokhoz szállította őket
Fotó: AFP/Gianluca Chininea

Az olasz sajtó közlése szerint az SOS Mediterranee francia szervezet hajóját a Mediterranea Saving Humans nevű NGO egyes aktivistái „Isten hozott Olaszországban” bekiáltásokkal üdvözölték. A hajó megérkezésének idején az aktivisták mellett a ravennai városi hatóságok képviselői, köztük Michele De Pascale polgármester is jelen volt a vöröskereszt, a tűzoltók, egészségügyi dolgozók és a rendőrség társaságában.

Az Ocean Viking az első NGO-hajó, amely kiköthetett Olaszországban a migrációra, valamint a nem kormányzati szervezetek (NGO) földközi-tengeri tevékenységére vonatkozó – a héten elfogadott – intézkedéscsomag óta.

Az olasz kormány által elfogadott szabályozás értelmében a hajóknak, miután migránsokat vettek fedélzetre, haladéktalanul el kell indulniuk egy kikötő felé ahelyett, hogy várakozzanak további menedékkérők után kutatva. A NGO-knak ezen felül a fedélzeten tájékoztatniuk kell a migránsokat, hogy az Európai Unión belül bárhol benyújthatják a menedékkérelmüket. A kapitányokat mulasztás esetén 50 ezer euróig (mintegy 20 millió forint) terjedő pénzbírsággal sújthatják, ismételt szabályszegés esetén pedig a hajókat lefoglalhatják.

A belügyi tárca adatai szerint az év eleje óta több mint 102 ezren érkeztek az olasz partokra. Tavaly ugyanekkor a számuk 66 ezer felett volt.

Kapcsolódó írásaink

A migráció a botrányok története

ĀAz Európai Unió a migrációs kérdésben sem tud közös álláspontot kidolgozni, amit nemcsak a bevándorlók, de az emberkereskedők is kihasználnak