Külföld

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa

XVI. Benedek nyugalmazott pápa 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.

Elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa
XVI. Benedek
Fotó: Aleteia.org

Kilencvenöt éves korában, szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje – jelentette be a Vatikán.

Ferenc pápa szerdán a vatikáni általános audiencia végén különleges imára szólította fel a hívőket: „Emlékezz rá, nagyon beteg. És kérjétek az Urat, hogy vigasztalja és támogassa őt az egyház szeretetének ebben a tanúságtételében, mindvégig” – mondta Ferenc. Ezt a felkérést követően imakezdeményezések születtek és szaporodtak minden kontinensen, a szolidaritás és közelség üzenetei mellett a világi vezetőktől is.

Ferenc pápa később meglátogatta XVI. Benedeket a Mater Ecclesiae kolostorban a Vatikáni Kertekben, ahol 2013-as lemondása óta visszavonultan élt.

Legutóbb Matteo Bruni szentszéki szóvivő „súlyosnak, de stabilnak” nevezte az emeritus pápa állapotát. A La Croix című, általában jól értesült franciaországi római katolikus napilap pénteken több forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy Benedeket veseproblémákkal kezelték.

Több sajtóhír is napvilágot látott az elmúlt időszakban, amely szerint Benedek hónapok óta fizikailag gyenge, és alig tud beszélni, szellemileg azonban a körülményekhez képest egészséges volt. A bajor származású egyházfőt pápává választása előtt Joseph Ratzinger néven ismerték.

2023. január 2-án, hétfő reggeltől az emeritus pápa holtteste a Szent Péter-bazilikában lesz, így a hívek búcsút vehetnek. Az emeritus pápa egészségi állapota már több napja romlott az életkor előrehaladtával, amint arról a sajtóiroda is beszámolt.

A következő órákban a Vatikáni Sajtóiroda közli a temetési szertartás részleteit.

Kapcsolódó írásaink