Külföld

Biden: a malőr

2022-ben sem az érdemei, hanem a baklövései miatt került reflektorfénybe a nagyhatalom vezetője. Hétről hétre kerültek elő kínosabbnál kínosabb képsorok az elnökről. Joe Biden feladta a leckét a Fehér Ház sajtóosztályának, akiknek magyarázkodniuk kellett az elnök szokatlan, több esetben megdöbbentő viselkedése kapcsán. Kiderült, hogy a demokrata politikus nincs tisztában azzal, hogy hazájában hány állam található. A brit miniszterelnököt átkeresztelte. Számtalan alkalommal tévedt el a színpadon. Arra is volt példa, hogy kezet fogott a levegővel. Az újságírók kérdéseire a Fehér Ház illetékesei mindig azt válaszolták: minden rendben van Joe Biden mentális állapotával.

Amerika-szerte egyre több emberben fogalmazódik meg az a kérdés, hogy az Egyesült Államok 46. elnöke valóban képes-e ellátni feladatát. Biden idén is sziporkázott, és szinte nem telt egy úgy hét, hogy ne járta volna be a világsajtót az elnök valamelyik baklövése.

Áprilisban az Észak-karolinai Állami Egyetemen tartott beszéde végén jobbra fordult az emelvényen, és kezet nyújtott valakinek. A parolázás azért volt megdöbbentő, mert az elnökön kívül senki nem állt a színpadon. Miután kezet fogott a levegővel még egy kicsit botorkált a pódiumon majd elballagott.

Objektum doboz

Biden nagyon szereti a parolázását. A Fehér Ház kertjében tartott sajtótájékoztatón kezet fogott Chuck Schumer szenátorral. Majd pár másodperc leforgása után ismét lelkesen nyújtotta a jobbját a szenátornak, aki másodszorra már nem rázott kezet az elnökkel. Biden meg is lepődött ezen, és kicsit esetlenül ácsorgott a sikertelen próbálkozása után.

Objektum doboz

Az elnöknek a tájékozódással is akadnak problémái. Miután a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtárban és Múzeumban tartott beszédet, szerette volna elhagyni a színpadot, de eltévedt. Tanácstalanul járkált fel-alá.

Objektum doboz

Sajnos nem ez volt az első eset, hogy „elveszett a pódiumon”. Boston után New Yorkban is megismételte az attrakciót. A Global Fund eseményén került kínos helyzetbe. Azonban tanult a korábbi esetekből, ezért inkább segítséget kért, hogy tudná megvalósítani a lejutását a színpadról.

Objektum doboz

Bidennek nem kell elhagynia lakóhelyét sem ahhoz, hogy eltévelyedjen. A Fehér Ház kertjében rendezett ceremónia után rossz irányba indult el. Mikor feltűnt neki a baki, közölte, hogy ő nem arra akar menni amerre a többiek. Az egyik alkalmazott válaszul csupán annyit mondott, hogy azt tehet, amit akar, végül is ő az elnök. Biden ennek a mondatnak annyira megörült, hogy elindult a jó irányba.

Objektum doboz

Biden szerencséje, hogyha bajba kerül, akkor még a húsvéti nyuszi is a segítségére siet. Az elnököt a Fehér Házban tartott húsvéti rendezvényen egy újságíró külpolitikai keresztkérdései elől egy nagy rózsaszín nyuszinak öltözött személy menekítette ki úgy, hogy magára vonta Biden figyelmét, és arrébb tessékelte.

Objektum doboz

Amerika első emberének néha az ébren maradás is komoly kihívást jelent. Ha pedig nagyon álmos, akkor mindegy hol és milyen rendezvényen van, kicsit elszunyókál. Így tett az Öbölmenti Együttműködési Tanács csúcstalálkozóján, illetve egy tárgyaláson is a korábbi izraeli kormányfővel.

Objektum doboz

Az ébrenlét mellett a zakójának felvétele is küzdelmet jelent a demokrata vezetőnek.

Objektum doboz

A kemény kihívás teljesítése után az elnöknek még a napszemüvege is a földön landolt. Azonban ebben az esetben legalább nem aludt és nem tévedt el, ami már nagy szónak számít.

A nevekkel is meggyűlik a baja. Egy héten belül kétszer keverte össze Kolumbiát és Kambodzsát, átkeresztelte a brit kormányfőt. Az egyik konferencián pedig egy halott képviselőnőt szólongatott.

Sokak haragját vívta ki azzal, amikor II. Erzsébet királynő temetése során viccelődött.

Idén derült fény arra is, hogy Biden szerint 54 tagállama van az Egyesült Államoknak. Ez a szám valójában 50.

Nemrég azzal keltett országos felháborodást, hogy egy kislánynak adott randizási tanácsokat, miközben a zavarban lévő gyerek vállát fogdosta.

Joe Biden tragikomikus akcióinak köszönhetően egyre népszerűtlenebb az Egyesült Államokban. Az elnök mentális állapotát egyre többen kérdőjelezik meg.

A munkatársai ezért igyekeznek minden bakit kivédeni: előre megírják Bidennek a szöveget, amit el kell mondania. A demokrata vezetőnek azonban sikerült felolvasni azt is, hogy „idézet vége. Ismételje meg a sort!”.

Objektum doboz

FORRÁS: FOX News, News Max, Telegraph, Breitbart

Kapcsolódó írásaink