Külföld

Már nem akarja meghallgatni Donald Trumpot a kongresszus

Visszavonta a Donald Trumpnak küldött idézését az amerikai képviselőház 2021. január 6-i eseményeket vizsgáló bizottsága, a testület mandátuma az új kongresszus január 3-i megalakulásával megszűnik.

Már nem akarja meghallgatni Donald Trumpot a kongresszus
A vizsgálóbizottság még októberben küldött idézést a volt elnök számára.
Fotó: AFP/Stringer

A demokrata többségű testület elnöke csütörtökön közölte, hogy a volt elnök tanúvallomását már nem tartja szükségesnek, és erről Donald Trump ügyvédeit is értesítette. Ezzel egy időben a bizottság nyilvánosságra hozta a működése során tartott meghallgatások további részleteit.

A bizottság múlt héten jelentette meg 18 hónapos munkájának jelentését. A testület azt megelőzően bűnvádi eljárást javasolt az igazságügyi minisztérium számára Donald Trump ellen. Megállapítása szerint a volt elnök tevékenyen hozzájárult a 2021. január 6-i zavargásokhoz, amelyek során a tüntetők Washingtonban betörtek a törvényhozás épületébe, a Capitoliumba.

A politikai testület által elfogadott javaslat Donald Trumpot kormányellenes szervezkedéssel, lázadás szításával, támogatásával, és felbujtással vádolja, valamint azzal, hogy akadályozta a kongresszus hivatali működését.

Donald Trump az idézés hivatalos visszavonása után csütörtökön közösségi oldalán kiadott közleményében azt írta, hogy a testület azért tette meg ezt a lépést, mert arra jutott, hogy ő semmit rosszat nem tett, és a bíróság előtt vereséget szenvedne állításaival.

A vizsgálóbizottság még októberben küldött idézést a volt elnök számára.

A képviselőház Január 6-a vizsgálóbizottsága (House January 6 Committee) az elmúlt 18 hónapban 10 köznyilvános meghallgatást tartott, összesen 1000 embert kérdezett ki, és egymillió oldalnyi dokumentumot dogozott fel. A testület 7 demokrata és 2 republikánus tagból állt, a két republikánus tag Donald Trump republikánus párton belüli ellenfele, Liz Cheney és Adam Kinzinger.

Kapcsolódó írásaink