Külföld

Jelentős könnyítést vezettek be Romániában

Évekkel csökkent az alsó korhatár a busz- és kamionsofőr vizsgákhoz Romániában. Immár 18 esztendősen is megszerezhető a C és a C+E kategória.

Jelentős könnyítést vezettek be Romániában
A korábbinál hamarabb lehet egy-egy fiatal kamionsofőr
Fotó: MH

Kihirdette pénteken Klaus Iohannis államelnök azt a törvényt, amely 21-ről 18 évre csökkenti az alsó korhatárt a C és a C+E kategóriás jogosítvány megszerzésére, valamint 24-ről 21 évre a D és a D+E kategóriák esetében – írta meg a Székelyhon. A közúti közlekedéssel és szállítással kapcsolatos jogszabály a kormány 2002/195-ös sürgősségi rendeletét módosítja és egészíti ki, illetve a 2018/645-ös és a 2006/126-os uniós direktívát ülteti át a román jogrendbe.

A C kategóriás jogosítvánnyal a buszokat és trolikat kivéve minden olyan gépjármű vezethető, amelynek össztömege önállóan vagy a hozzá csatolt könnyű szerelvénnyel együtt meghaladja a 3,5 tonnát. A C+E kategória egy kamionból és a hozzá csatolt nehéz szerelvényből álló jármű irányítására elegendő.

A D kategóriával buszokat, a D+E-vel a buszból és nehéz pótkocsiból álló szerelvényeket lehet vezetni. A törvény azt is előírja, hogy a sofőröknek jogukban áll lekérni az Országos Rendőr-főkapitányság (IGPR) honlapján vagy a közlekedési rendőrség bármely irodájában az általuk elkövetett közúti szabálysértésekért kirótt szankciók listáját.

A román lapok megjegyzik, ezzel a lépéssel a döntéshozók azt szeretnék elérni, hogy a fiatalok hamarabb léphessenek a munkaerőpiac ezen szegmensébe, hiszen a teherautó- és buszsofőrökből Romániában is jelentős hiány van.

Kapcsolódó írásaink