Külföld

Szerbiában a rendőrség terrorizmus gyanújával letartóztatott két migránst

Terrorizmus gyanújával letartóztattak csütörtökön a szerb hatóságok két migránst egy Szabadka melletti menekülttáborban. Az RTS szerb közszolgálati televízió szerint két afgán állampolgárról van szó, akik ellen Franciaország korábban körözést adott ki.

Szerbiában a rendőrség terrorizmus gyanújával letartóztatott két migránst
Terrorizmus elleni tüntetők a szerb fővárosban, korábban
Fotó: AFP/OLIVER BUNIC

Az RTS úgy értesült, hogy az afgánok egyike tábornok, a másik pedig orvlövész. A Tanjug szerb hírügynökség – névtelenséget kérő belügyminisztériumi forrásokra hivatkozva – megerősítette az állítást.

A rendőrség mindössze annyit közölt, hogy a két ember ellen különböző bűncselekmények miatt nemzetközi elfogatóparancs van érvényben.

Közleményben hozzátették, hogy a rajtaütésen összesen 109 migránsra bukkantak, akik közül 25-öt találtak biztonsági szempontból gyanúsnak, emellett pedig fegyvereket, lőszereket és kábítószert is lefoglaltak.

A szerbiai menekültügyi főbiztosság decemberben bejelentette, hogy jelentősen, 101,65 százalékkal nőtt idén azoknak az illegális bevándorlóknak a száma Szerbiában, akik megfordultak a befogadóközpontokban. A legtöbb illegális bevándorló Ázsiából és Afrikából érkezik Szerbiába.

A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. A hivatalos adatok szerint az illegális bevándorlás legnépszerűbb útvonala még mindig a nyugat-balkáni szárazföldi út.

Kapcsolódó írásaink