Külföld

Bolíviában őrizetbe vettek egy ellenzéki kormányzót

A bolíviai hatóságok szerdán terrorizmus gyanújával őrizetbe vették az ellenzék egyik vezéreként is ismert Luis Fernando Camachót, a kelet-bolíviai Santa Cruz tartomány jobboldali kormányzóját.

Bolíviában őrizetbe vettek egy ellenzéki kormányzót
Luis Fernando Camachót Evo Morales elnök 2019-es elmozdításával hozták összefüggésbe
Fotó: AIZAR RALDES / AFP

A latin-amerikai ország főügyészsége arról tájékoztatott, Camachónak vélhetően köze volt a szocialista Evo Morales elnök 2019-es elmozdításához, részleteket azonban nem közöltek.

A hírre tiltakozások törtek ki szerte a tartományban, tüntetéseket jelentettek a tartomány székhelyéről is, Santa Cruzból, az emberek a rendőrkapitányság és az ügyészség elé vonultak.

Sajtóhírek szerint a rendőrség az oszlatás során könnygázt is bevetett.

Camacho mindeközben Twitteren azzal vádolta a rendőröket, hogy erőszakkal rabolták el.

Israel Quino alkotmányjogász az állami televízióban azt mondta, ha a vád bebizonyosodik, Camacho akár 15-től 20 évig terjedő börtönbüntetést is kaphat.

A kormányzó a második magas rangú politikus, akit Morales elmozdításával kapcsolatban őrizetbe vettek. A Moralest az elnöki székben követő Jeanine Anezt 2021-ben – a 2020-ban megválasztott, baloldali Luis Arce elnöksége idején – ítélték börtönbüntetésre.

Az őrizetbe vétel várhatóan tovább élezi a Santa Cruz-i kormányzat és La Paz közötti feszültséget, ugyanis a térségben a központi kormányzat elleni tiltakozások már a múlt héten – Camacho vezetésével – megkezdődtek. Az elégedetlenséget az váltotta ki, hogy a kormány késlekedik a megígért népszámlálással, amelytől az itt élők több bevételre, illetve több parlamenti mandátumra számítanak.

Morales 13 éven át vezette Bolíviát, a 2019-es választáson még mint elnök indult. A hivatalos eredmény szerint megnyerte, az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, a hadsereg végül kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott.

Ezután Morales hívei kezdtek tüntetni, és a belpolitikai zavarok miatt 2020-ban ismét választásokat tartottak, amikor a baloldal jelöltje, a Morales által is támogatott Arce, valamint a baloldali Mozgalom a Szocializmusért győzött.

Kapcsolódó írásaink