Külföld

A belügyi tárca új szabályzata szerint a civil hajók nem szállíthatják a migránsokat szervezetten

A rendelet mindenekelőtt a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóinak tevékenységét kívánja szabályozni

Azonnali segítségnyújtást szorgalmaz, és tiltja a migránsok áthelyezését az egyik civil hajóról a másikra a római belügyi tárca új szabályzata, amelyet Matteo Piantedosi belügyminiszter a szerda esti kormányülésen mutat be.

A belügyi tárca új szabályzata szerint a civil hajók nem szállíthatják a migránsokat szervezetten
A hajó a német Mission Lifeline civil szervezetnek dolgozik
Fotó: AFP

Az intézkedéscsomag tartalmát Luca Ciriani, a parlamenttel való kapcsolatokért felelős miniszter jelezte előre a RAI1 köztelevíziónak nyilatkozva.

Elmondta, hogy az illegális bevándorlás feltartóztatását célzó rendelet mindenekelőtt a migránsokat szállító nem kormányzati szervezetek (NGO) hajóinak tevékenységét kívánja szabályozni korlátozásokkal és szankciókkal.

„Olaszország nem lehet az egyedüli célállomása az Észak-Afrikából induló migrációnak. Az NGO-k nem tevékenykedhetnek szabályok nélkül. (...) A belügyminiszter világos szabályokat akar lefektetni, amelyek megsértése esetén szankciók lépnek életbe. Úgy gondolom, egy komoly országnak ezt kell tennie" – mondta Luca Ciriani.

Matteo Piantedosi korábban jelezte, hogy még az év vége előtt új magatartási kódexet akar bevezetni a Földközi-tengeren aktív civil hajók számára.

A jelenlegi gyakorlat szerint a Líbia és Olaszország közötti tengeren tucatnyi, kettő kivételével külföldi NGO által fenntartott hajó tartózkodik, amelyek a fedélzetre emelt embereket majdnem kizárólag a dél-olaszországi partokra szállítják.

A belügyminisztérium tervezete szerint az olasz kikötőkben csak azok a hajók köthetnek ki, amelyek az első csoport fedélzetre vétele után azonnal biztonságos kikötő megjelölését kérik az olasz hatóságoktól, és el is indulnak a megjelölt helyszínre.

A rendelkezés elfogadhatatlannak tartja, hogy a mentést hirdető civil hajók napokig várakozzanak annak érdekében, hogy minél több embert össze tudjanak gyűjteni. Az olasz hatóságok számára kizáró tényezőnek számít az is, ha a csoportokat az egyik civil hajóról a másikra helyezik át. Mindez ugyanis nem mentési műveletre, hanem szervezett migrációra utal a belügyminisztérium olvasata szerint.

Az új biztonsági intézkedések között szerepel az előírásokat megsértő hajók lefoglalása és megbírságolása akár ötvenezer euróig terjedő összeggel.

Róma azt is akarja, hogy a külföldi felségjelzésű hajókon kezdődjék meg a nemzetközi menedékkérelmet igénylők azonosítása az esetleges áthelyezések felgyorsítása érdekében. Matteo Piantedosi soha nem titkolta nézetét, miszerint a civil hajókkal érkezőket a hajót működtető szervezet országának kell befogadni.

Csütörtök reggel várják Ravenna kikötőjébe az Ocean Viking nevű hajó érkezését 113 emberrel a fedélzetén. Az SOS Mediterranée francia szervezet hajója 2015 óta szállítja az embereket az olasz partokra: idén novemberben történt meg először, hogy a hajó a franciaországi Toulon kikötőjébe ment, majd újabb mentőútra indult, és most ismét Olaszországba tért vissza.

A belügyi tárca adatai szerint az év eleje óta szerda estig több mint 102 ezren érkeztek az olasz partokra. Tavaly ugyanekkor a számuk 66 ezer felett volt.

Kapcsolódó írásaink