Külföld

Rohingja menekültekkel teli hajó ért partot Indonéziában

A 2021-es mianmari puccs újabb menekülthullámot indított el

Mintegy 180 rohingja menekült érkezett a nyugat-indonéziai Aceh tartomány partjaihoz – jelentették be kedden indonéziai rendőrségi források és aktivisták.

Rohingja menekültekkel teli hajó ért partot Indonéziában
A menekültek november végén indultak útnak egy bangladesi menekülttáborból, azóta hánykolódtak a tengeren
Fotó: AFP/AmandA Jufrian

A helyi hatóságok azt közölték, hogy az emberek – köztük 32 gyerek és 70 nő – meglehetősen rossz állapotban érkeztek, sokan közülük kiszáradtak és megbetegedtek.

A rohingják elmondták, hogy november végén indultak útnak egy bangladesi menekülttáborból, azóta hánykolódtak a tengeren, és az út során 20 társuk meghalt.

A hét végén már egy másik hajó is Aceh partjaihoz ért, fedélzetén 57 rohingjával – tájékoztatott az indonéziai rendőrség.

Novemberben összesen 230 rohingja menekült ért Indonéziába.

Az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR) azt közölte, hogy a tengeri úton menekülő rohingják száma a tavalyihoz képest idén a hatszorosára nőtt. A világszervezetnél úgy vélik, ez a szám várhatóan tovább nő majd, és felszólították a térségbeli kormányokat arra, hogy tegyenek meg mindent a menekültek megsegítése érdekében.

Mianmarból 2017 óta több mint egymilllió rohingja muszlim menekült el a mianmari fegyveres erők kegyetlenkedései miatt.

A 2021-es mianmari puccs újabb menekülthullámot indított el: a rohingják többsége a szomszédos Banglades menekülttáboraiban rekedt, ám sokan közülük onnan hajókon próbálnak továbbjutni Indonéziába és Malajziába. Emberi jogi szervezetek szerint míg 2021-ben körülbelül 400-an hagyták el a menekülttáborokat, idén ez a szám 2400-ra nőtt.

Kapcsolódó írásaink