Külföld

Putyin: Csúcsszintű azeri–örmény–orosz egyeztetés volt a hegyi-karabahi rendezésről

Csúcsszintű azeri–örmény–orosz egyeztetést tartottak a hegyi-karabahi rendezésről – jelentette be Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden Szentpéterváron.

Putyin: Csúcsszintű azeri–örmény–orosz egyeztetés volt a hegyi-karabahi rendezésről
Putyin a háromoldalú megbeszélésről csak annyit árult még el, hogy témája a dél-kaukázusi helyzet rendezése volt, az örmény–azeri kapcsolatrendszer és minden, ami Karabahhoz kapcsolódik
Fotó: AFP/Sputnik/Alexei Danichev

Putyin az Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnökkel és Nikol Pasinján örmény kormányfővel folytatott hétfői megbeszéléséről tett bejelentést kedden, amikor az örmény vezetőt második alkalommal is külön fogadta a Független Államok Közösségének (FÁK) kétnapos, nem hivatalos csúcstalálkozója alkalmából.

A háromoldalú megbeszélésről csak annyit árult még el, hogy témája a dél-kaukázusi helyzet rendezése volt, az örmény–azeri kapcsolatrendszer és minden, ami Karabahhoz kapcsolódik.

Pasinján a maga részéről megköszönte az orosz vezetőnek a lehetőséget, hogy megvitatták a hegyi-karabahi enklávéhoz az örmény határtól elvezető lacsini folyosó körül kialakult helyzetet, amelyet a legsürgetőbb kérdésnek nevezett. Az útvonalat magukat környezetvédőként pozicionáló azeri aktivisták zárták el, súlyos fennakadásokat okozva a 120 ezres lakosú terület ellátásában.

Emiatt Jereván passzivitással vádolta meg az orosz békefenntartókat.

Hármas csúcstalálkozót legutóbb október 31-én Szocsiban tartottak. A három vezető akkor síkra szállt az örmény–azeri békeszerződés megkötése mellett.

Az akkor elfogadott nyilatkozat szerint Aliyev és Pasinján megállapodott abban, hogy lemond az erő alkalmazásáról, és a kérdéseket a szuverenitás elismerése alapján oldják meg.

A három vezető hangsúlyozta az Örményország és Azerbajdzsán közötti békemegállapodás aktív előkészítésének fontosságát. A felek megállapodtak abban, hogy folytatják a kölcsönösen elfogadható megoldások keresését, amelyhez Moszkva minden lehetséges segítséget kész megadni.

A nyilatkozók megerősítették elkötelezettségüket a Jereván és Baku közötti kapcsolatok átfogó normalizálására vonatkozó megállapodások betartása mellett. Az azeri és az örmény vezető üdvözölte Oroszország készségét a kapcsolatok normalizálásának előmozdítására.

A felek megállapították, hogy az orosz békefenntartók kulcsfontosságú szerepet játszanak a régió biztonságának megteremtésében.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus robbant ki 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor, és azóta gyakori fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmény és az azeri erők között.

A terület hovatartozásért folytatott első háború 1994-ben örmény győzelemmel zárult.

A térségben 2020 szeptemberében azeri offenzíva indult, Baku megkísérelte fegyveres erővel visszafoglalni az enklávét és környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia. A konfliktus újabb fellángolásának orosz közvetítéssel tető alá hozott tűzszünet vetett véget akkor, de a szemben álló felek között azóta is voltak villongások.

Kapcsolódó írásaink