Külföld

A kijevi kormány február végéig csúcstalálkozót szeretne a békéről

Ukrajna mindent megtesz azért, hogy megnyerje az Oroszország ellen vívott háborút 2023-ban

Az ukrán kormány arra törekszik, hogy jövő év február végéig csúcstalálkozót rendezzenek a békéről, lehetőleg az ENSZ által, António Guterres főtitkár közvetítésével – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az AP amerikai hírügynökségnek hétfőn adott interjúban.

A kijevi kormány február végéig csúcstalálkozót szeretne a békéről
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kuleba úgy fogalmazott, Ukrajna mindent megtesz azért, hogy megnyerje az Oroszország ellen vívott háborút 2023-ban. Hozzátette, hogy a diplomácia mindig fontos szerepet játszik.

„Minden háború diplomáciai úton ér véget. Minden háború annak eredményeként ér véget, hogy mi történt a csatamezőn, és mit értek el a tárgyalóasztalnál” – mondta, hozzátéve, hogy Ukrajna szeretné, ha február végén, a háború kezdetének évfordulója környékén létrejöhetne egy csúcstalálkozó.

„Az ENSZ lenne a legjobb lebonyolító erre, mert ez nem arról szól, hogy valamelyik országnak kedvezzünk. Ez arról szól, hogy tényleg mindenkit bevonjunk” – mondta. Arra a kérdésre, hogy Moszkva meghívást kapna-e erre a csúcstalálkozóra, azt felelte, hogy ehhez először Oroszországot nemzetközi bíróság elé kellene állítani háborús bűncselekmények miatt. „Csak ezen a módon kaphatna meghívást” – szögezte le az ukrán külügyminiszter.

Kuleba kiemelte, hogy António Guterres már bizonyította, hogy hatékony közvetítő, hatékony tárgyaló és legfőképp az elveihez és az integritásához ragaszkodó ember, ezért szívesen látnák az ő részvételét.

Az interjúban az ukrán külügyminiszter kitért arra is, hogy „tökéletesen elégedett” Volodimir Zelenszkij ukrán elnök múlt heti washingtoni látogatásának eredményeivel. Elárulta, hogy az Egyesült Államok azt ígérte, különleges eljárás keretében kevesebb mint hat hónapon belül üzembe helyezhetik Ukrajnában a Patriot légvédelmi rakétarendszert, amelynek a működtetéséhez szükséges kiképzés egyébként nagyjából egy évet vesz igénybe.

Kapcsolódó írásaink