Külföld

Migránsokat akart megölni a Párizsban lövöldöző férfi

A kezeletlen migráció egyre nagyobb veszély Franciaországban

„Heves vágyat érzett bevándorlók, külföldiek meggyilkolására, amióta 2016-ban betörtek az otthonába” – ezt mondta vallomásában a tettes. A 69 éves férfi elismerte, hogy végtelen gyűlöletet tombol benne a migránsokkal szemben. A Le Monde által bemutatott közvélemény-kutatás szerint a franciák többsége már ellenszenvet érez az illegális bevándorlókkal szemben. Az elmúlt években ugyanis a francia mindennapok részévé vált a migránsterror. Legutóbb egy 12 éves kislányt erőszakolt és gyilkolt meg egy migránsbanda Párizsban. A kegyetlen gyilkosság hatalmas felháborodást váltott ki.

Migránsokat akart megölni a Párizsban lövöldöző férfi
A kezeletlen migráció egyre nagyobb veszélyt jelent Franciaországban
Fotó: Le Monde

A francia nyugdíjas péntek délben nyitott tüzet Párizs X. kerületében egy kurd kulturális központnál. Két kurd férfit és egy nőt agyonlőtt, három társukat megsebesítette. A Le Figaro cikke szerint beismerő vallomásában közölte: egy bevándorlók által sűrűn lakott elővárosba akart menni, hogy migránsokat gyilkoljon. Hozzátette: minden migránsra haragszik. Az idős férfi valamennyi töltényét ki akarta lőni és az utolsóval magával akart végezni, de a rendőrök előbb lecsaptak rá.

Az előállított 69 éves gyanúsított arról is beszélt, hogy azóta érez különös késztetést arra, hogy bevándorlókat bántalmazzon, miután 2016-ban bevándorlók betörtek az otthonába. A vonatvezetőként dolgozó férfi erőszakosan lépett fel a tolvajokkal szemben, ezért egyéves börtönbüntetésre ítélték. Tavaly decemberben további eljárás indult ellene, mert menedékkérőket késelt meg egy Párizs melletti táborban.

Szakértők szerint a pénteki eset csak a jéghegy csúcsa, ugyanis a franciák egyre nehezebben viselik, hogy a migránsok egy része miatt rettegésben kell élniük, nem engedhetik ki egyedül a gyerekeket sötétedés után, illetve senki sem érzi már magát biztonságban Párizsban.

Egyre nehezebb élni a terror árnyékában.
Egyre nehezebb élni a terror árnyékában
Fotó: Twitter.com

Az elmúlt években megsűrűsödtek a migránsok által elkövetett támadások a francia polgárok ellen. Hatalmas közfelháborodást váltott ki, amikor egy francia középiskolai tanárt a véleménynyilvánítás szabadsága melletti kiállása miatt lefejeztek a nyílt utcán.

Nemrég több tucat magas rangú tiszt, katona illetve rendőr írt egy nyílt levelet, amelyben arra szólítják fel a kormányt, hogy lépjen fel a vallási szélsőségek miatti gyűlölet és a társadalmi feszültségek ellen.

Mint írják: már jelentős az a társadalmi ellenállás, amely nem tűri, de legalábbis nehezményezi, hogy a francia vezetés eddig tagadta, illetve nem kezelte megfelelően a szélsőséges muszlim támadásokat, valamint nem sikerült kellőképpen megfékezni a különböző muszlim hátterű vagy a szélsőséges iszlámhoz kötődő csoportok tevékenységét.

Az iszlamista terror 2015. november 13-a óta kísért Franciaországban. 2015 novemberében 130 embert öltek meg a terroristák, több százan pedig megsérültek. Az összehangolt merényleteket az Iszlám Állam hajtotta vére.

2015 óta a dzsihadista támadások csaknem 300 ember életét oltották ki.

Több százan haltak meg iszlamista támadásokban.
Több százan haltak meg iszlamista támadásokban
Fotó: Le Figaro

2016-ban több mint 80 emberrel végzett a július 14-i nemzeti ünnepen a tunéziai származású terrorista, aki egy lopott teherautóval az ünneplők közé hajtott a nizzai tengerparti sétányon.

12 éves kislányt ölt meg a migránsbanda.
12 éves kislányt ölt meg a migránsbanda
Fotó: Le Figaro

A párizsi kislány meggyilkolása óta ismét fellángolt az idegengyűlölet Franciaországban. A francia vezetés pedig, ahogy az elmúlt években is ismét ígéretet tett arra, hogy helyreállítja a biztonságot az unió egyik legnépesebb államában.

FORRÁS: BBC, Le Figaro, Le Monde, Reuters