Külföld

Háborús állapotok uralkodtak Párizsban szenteste

A kurdok békés tüntetése végül erőszakos összecsapássá fajult december 24-én

Eddig nem tisztázott körülmények között a kurd közösség tagjai és a rendőrök között összecsapások alakultak ki december 24-én amelyek még este is tartottak. A nemrégiben történt lövöldözés miatt tüntető tömeg egy része elhagyta a helyszínt, azonban voltak, akik ezután is maradtak, és összecsaptak a hatóságokkal.

Háborús állapotok uralkodtak Párizsban szenteste
A zavargások délutántól estig tartottak
Fotó: Hans Lucas/Hans Lucas via AFP/Pascal Sonnet

Nemrég lövöldözés tört ki Párizs X. kerületében, a Kurd Kulturális központ közelében. A merénylő a kurd közösség három aktivistájának tíz évvel ezelőtti, máig felderítetlen meggyilkolására emlékezni készülő embereket vette célba. Az támadásban hárman életüket veszítették.

A rendőrség az eset kapcsán letartóztatott egy 69 éves férfit, aki nemrég szabadult őrizetéből, és aki korábban egy menekülttábor lakóira támadt karddal. A férfival szemben fajgyűlöletből elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel való visszaélés emelt vádat az ügyészség, azonban azt is közölték, hogy  egészségi okok miatt felfüggesztették a gyanúsított kihallgatását, és a férfit pszichiátriai osztályra szállították.

A hír kapcsán a kurd közösség tüntetést szervezett, hiszen a férfi így előreláthatólag még biztosan nem kerül bíróság elé. A békés tüntetés azonban nem tartott sokáig. Az információk szerint a demonstráció végeztével a résztvevők egy része elhagyta a helyszínt, mások azonban maradtak, és a rendőröket kezdték dobálni. Válaszul a hatóságok könnygázt vetettek be.

A tiltakozók ezután gépkocsikat forgattak fel, valamint egy jármű fel is gyulladt a Place de la République téren. A  párizsi rendőrfőnök Laurent Nunez elmondta: váratlanul következett be erőszakos fordulat a tüntetésen, az oka egyelőre nem ismert. Hozzátette: az erőszakért pár tucatnyi tüntető a felelős. 

A zavargások során tizenegy embert őrizetbe vettek, mintegy harmincan könnyebben megsérültek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom