Külföld

Nem tetszik a románoknak az ukrán kisebbségi törvény

Immár Bukarestet is elkezdte zavarni a gyalázatos ukrán nyelvtörvény. A helyi külügyminisztérium most szokatlanul éles kommünikében tiltakozott Kijev jogtipró politikája ellen.

Nem tetszik a románoknak az ukrán kisebbségi törvény
Újabban már a románoknak is fáj az, ami eddig csak nekünk… (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Sergiy Gudak

Ízekre szedte a román diplomáciai a kisebbségi jogokat továbbra sem szavatoló legújabb ukrán jogszabályt. Mint a Főtér pénteki írásából kiderül, a bukaresti kabinetet korábban sokan vádolták azzal, hogy lemondott a szomszédságában élő, túlzó becslés szerint háromszázötvenezer honfitársáról, mert néhány halvány, diplomatikus hangvételű megjegyzésen kívül nem sokat tett annak érdekében, hogy az elfogadhatatlan kisebbségellenes gyakorlat megszűnjön.

A helyzet sajnos szemernyit sem javult a korábbi állapotokhoz képest – annak ellenére sem, hogy a múlt héten új törvényt fogadtak el Kijevben. Erre már Budapest korábban reflektált, s közölte, nincs javulás a téren, s most azt a román elemzők is bírálták a szöveget. A bukaresti külügyminisztérium pénteken pedig szokatlanul kemény hangvételű közleményt adott ki. A kommüniké ugyan a megszokott diplomáciai nyelvezetet használja, azonban a benne megfogalmazott kifogások olyanok, mintha nem is Bukarestben, hanem Budapesten fogalmazták volna – írja a lap.

Mint a tárca írta, sajnálatos, hogy az ukrán parlament a Velencei Bizottsággal való konzultáció nélkül fogadta el a nemzeti kisebbségekről szóló új törvényt, pedig ez minden bizonnyal hozzájárult volna ahhoz, hogy átfogó és az erre a területre vonatkozó európai jogi normák tekintetében világos szöveg szülessen. Egyben jelezték, a kijevi vezetés nem egyeztetett az ukrajnai román közösség képviselőivel, ahogyan azt Bukarest nyomatékosan kérte.

Kapcsolódó írásaink