Külföld

Párbeszédet szorgalmaz a KFOR az albánok és a szerbek között, kerülné az erőszakot

Az erőszaktól való tartózkodásra szólította föl az albánokat és a szerbeket a KFOR parancsnoksága. A katonai szervezet azonban továbbra sem felelt Szerbiának arra a kérdésére, hogy az érvényes nemzetközi szerződések alapján visszatérhetnek-e Belgrád rendfenntartói Észak-Koszovóba.

Párbeszédet szorgalmaz a KFOR az albánok és a szerbek között, kerülné az erőszakot
Úttorlaszként alkalmazott teherautó és a KFOR járművei Mitrovica közelében
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Vudi Xhymshiti

A Koszovóban tevékenykedő, a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő, azaz a KFOR csütörtök éjjel arra szólította fel az albán és a szerb lakosságot, hogy tartózkodjanak az erőszaktól, és konstruktívan álljanak az elfajult helyzet megoldásához. Utaltak arra is, fontos a szabad és biztonságos mozgás, a kialakult helyzetre pedig párbeszéd útján kell megoldást találniuk.

A KFOR közölte, hogy október óta fokozták katonáik és járőreik jelenlétét Koszovó északi részén. A közleményben hozzáteszik, hogy elegendő kapacitással rendelkeznek, hogy szavatolják Koszovó egész területén a békét és a szabad mozgást minden közösség számára.

A KFOR azonban továbbra sem felelt Belgrádnak arra a kérdésére, hogy a nagyhatalmak által aláírt nemzetközi szerződések szerint visszaengedik-e Észak-Koszovóba a szerb biztonsági erőket.

Kapcsolódó írásaink