Külföld

Messzire vezetnek a népszámlálás adatai

A 2022-es népszámlálás első eredményei szerint kevesebb mint hétmillió polgár él Szerbiában. Ez nagyjából annyit tesz, hogy a lakosság száma az 1961-es szintet súrolja.

Messzire vezetnek a népszámlálás adatai
Mitrovicai szerbek felvonulása (képünk illusztráció)
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Erkin Keci

A szerb társadalom legnagyobb problémája az elöregedés, illetve az, hogy szomszédunknál az egyik legalacsonyabb a várható élettartam és az iskolázottság mutatója – írta meg pénteken a Danas napilapot idézve a Vajdaság Ma. Mint a cikkből kiderül, Vladimir Nikitović demográfus, a Társadalomtudományi Intézet kutatója elmondta, hogy az összképen csak úgy lehet(ne) javítani, ha először a meglévő lakosság életszínvonalát növelik, ami pedig közvetetten hatni fog a születések számára is.

Minden kutatás azt mutatja, hogy negatív a migrációs mutatónk – fogalmazott a szakember. Az ENSZ Fejlesztési Programjának (UNDP) kutatócsoportja úgy ítélte meg, hogy éves szinten a távozók száma mínusz tízezer is lehet, ami a gyakorlatban annyit tesz, hogy ennyivel többen mennek el Szerbiából, mint amennyien beköltöznek.

A cenzusból kiderült 6,7 milliós lakosságszám egyébként azt jelenti, hogy Szerbiában nagyjából annyian élnek most, mint 1961-ben.

Kapcsolódó írásaink