Külföld

Beismerte bűneit a román államtitkár

Vádat emeltek az országos korrupcióellenes ügyészség munkatársai a bukaresti törvényszéken az európai beruházásokért és projektekért felelős minisztérium egyik államtitkára ellen. Dan Dumitrescu beismerte tettét.

Beismerte bűneit a román államtitkár
Vissza kellett osztani pár tízezer eurót… (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az egészségügyi minisztérium tanácsadójaként 2015–2016-ban visszaélt a hatalmával, és kenőpénzért ígért uniós finanszírozású szerződéseket egy vállalkozónak Dan Dumitrescu – közölte a bukaresti székhelyű országos korrupcióellenes ügyészség (DNA). A vádirat szerint összesen négyszer fordult elő efféle eset – írta meg szombaton a Főtér.

A tanácsadó 2016 februárja és augusztusa között hatvanhétezer lejt vett át egy vállalkozótól, aki egy pszichológusi állást is biztosított Dumitrescu feleségének. Ugyanazt a vállalkozót rávette, hogy vegyen részt más liciteken is, mert ő majd minden szálat megmozgat az illetékes tárcáknál, hogy nyerjen. Ezért a szolgáltatásáért harmincnégyezer eurót és háromszázezer lejt követelt, csakhogy az illető hiába jutott a szerződéshez, nem volt hajlandó kifizetni a Dumitrescu által megkövetelt árat.

Dumitrescu beismerő vallomást tett, és elfogadta a DNA által kért büntetést, nevezetesen a 1 év 4 hónap felfüggesztett börtönbüntetést két év próbaidővel, tehát valószínűleg egyetlen napot sem fog börtönben tölteni.

Kapcsolódó írásaink