Külföld

Több mint száz, bajba jutott migránst szállító mentőhajó között ki Olaszországban

A kimentettek között több olyan gyerek is volt, akik egyedül utaztak

Száznyolc migránssal a fedélzetén Olaszországban partot ért az a német mentőhajó, melyet pár napja utasítottak a Földközi-tengeren rekedt bevándorlók kimentésére – közölték az olasz hatóságok pénteken.

Több mint száz, bajba jutott migránst szállító mentőhajó között ki Olaszországban
képünk illusztráció
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Yassine Gaidi

A Sea Eye 4 nevű hajó a líbiai partok közelében, ócska hajókon veszteglő embereket mentett ki, s több napba telt, mire elérte a hatóságok által kijelölt Livorno kikötőjét Észak-Olaszországban.

A helyszínen várakozó aktivisták azon nyomban hozzáláttak a menekültek partra segítéséhez, s átadták őket a hatóságoknak. A kimentettek között több olyan gyerek is volt, akik egyedül utaztak.

Egy másik mentőakcióban a Mission Lifeline nevű független mentőszervezet hajója 80 embert mentett ki a Földközi-tengerről. A Rise Above nevű NGO-hajót, akárcsak a Sea Eye 4-et, az olasz hatóságok egy jóval messzebb lévő kikötőbe irányították ahelyett, hogy valamelyik déli várost jelölték volna ki számukra a kikötésre.

A Rise Above várhatóan szombat reggel érkezik meg az „olasz csizma” sarkában fekvő Tarantóba – a hajó eredetileg a félsziget legdélibb régiójában kötött volna ki, de hatósági utasításra további 370 kilométert kell megtennie Tarantóig.

A Mission Lifeline a Twitteren közölte: a mentőhajónak kevés üzemanyaga maradt, emiatt „kérdéses, hogy eljut-e” a kijelölt célpontig.

A római belügyminisztérium csütörtökön közölt adatai szerint év eleje óta annyi bevándorló kötött ki a dél-olasz partokon, mint az előző két évben összesen.

Kapcsolódó írásaink