Külföld

Megbékélésre szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt az orosz külügyminiszter

Hegyi-Karabahban családok százait választja el egymástól a blokád

Moszkvában megbékésére szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt pénteken az orosz külügyminiszter azeri kollégájával tartott találkozóján. A külügyminiszteri értekezletre, amelyen a hegyi-karabahi helyzetet vitatták meg, meghívást kapott az örmény külügyminisztérium vezetője, Ararat Mirzoján is, de Jereván az Azerbajdzsán területén található, többségében örmények lakta szakadár beékelődésben kialakult újabb válság miatt lemondta a részvételt.

Megbékélésre szólította fel Örményországot és Azerbajdzsánt  az orosz külügyminiszter
Szergej Lavrov
Fotó: AFP

„Elengedhetetlen, hogy minél gyorsabban enyhítsük a feszültséget” - jelentette ki Szergej Lavrov a Ceyhun Bayramov azeri kollégájával tartott tárgyalása utáni sajtótájékoztatón.

Több mint egy hete tiltakozó azeri aktivisták torlaszolják el a Hegyi-Karabah és Örményország közötti egyetlen átjárót, a Lacini-folyosót. A tüntetők állítólag az ércbányáknak a környezetre gyakorolt káros hatásai ellen vonultak fel. Jereván Bakut vádolja a tiltakozás támogatásával, amit Azerbajdzsán tagad. Örményország tétlenséggel vádolja a 2020 novembere óta a térségben állomásozó orosz békefenntartókat.

„Ezek az incidensek újra és újra folytatódnak, és az egyik fél minden incidens után elutasítja a tervezett tárgyalásokat” – jelentette ki Lavrov. Hozzátette, hogy ennek ellenére nem veszik le a napirendről a háromoldalú érintkezést az örmény kollégákkal.

Lavrov alaptalannak nevezte az orosz békefenntartók ellen felhozott vádakat, akik - mind mondta - rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak. Hozzátette, hogy megvizsgálták a Lacini-folyosóban kialakult helyzetet, és a békefenntartók most az érintett felekkel tárgyalva a helyzet rendezésén munkálkodnak.

Az orosz külügyminiszter szerint minél előbb helyre kell állítani az akadálytalan közlekedést a Lacini-folyosón, és be kell tartani az Oroszország, Azerbajdzsán és Örményország által 2020. november 9-én, a hathetes konfliktus végén elfogadott tűzszüneti megállapodásnak a folyosóra vonatkozó rendelkezéseit.

Ceyhan Bayramov azzal vádolta meg az örmény felet, hogy „válság illúzióját” igyekszik kelteni a Lacini-folyosóban, és azt mondta, hogy a természetvédelmi aktivisták nem jelentenek veszélyt és nem torlaszolják el az utat.

Az örmény kormány csütörtöki ülésén Nikol Pasinján kormányfő bejelentette, hogy a folyosó azerbajdzsáni blokádja miatt a területen már élelmiszerhiány lépett fel, humanitárius válság van kibontakozóban. „Hegyi-Karabahban a humanitárius helyzet továbbra is rendkívül feszült a Lacini-folyosó törvénytelen azerbajdzsáni lezárása miatt.

Családok százait választja el egymástól a blokád. Hiány van alapvető árucikkekből, köztük élelmiszerből” – hangsúlyozta az örmény kormányfő.

Kapcsolódó írásaink