Külföld

Sok lakost veszített Szabadka

Majdnem félmillióval csökkent Szerbia lakossága a népszámlálás előzetes eredményei szerint. Ez összességében 6,9 százalékos veszteséget jelent a 2011-es állapothoz képest.

Sok lakost veszített Szabadka
A cenzus bojkottjára felszólító felirat a földre festve (Képünk az előző népszámláláson készült.)
Fotó: AFP/Sasa Djordjevic

Szerbia lakossága az utóbbi tizenegy évben 6,9 százalékkal, lélekszámát tekintve majdnem félmillióval apadt – közölte a szerbiai statisztikai hivatal az októberben végzett népszámlálás előzetes eredményeit ismertetve csütörtökön Belgrádban. Míg 2011-ben 7 186 862 lakost regisztráltak, addig e mutató mára 495 975-tel csökkent, azaz most 6 690 887-en élnek az országban. Az adatok szerint az ország minden régiójában mérséklődött a lakosság száma, kivéve a főváros térségét, ahol 1,6 százalékos növekményt tapasztaltak a szakemberek.

A statisztikai hivatal azt is közölte, hogy az előzetes eredmények az adatok további feldolgozása során némileg módosulhatnak, a végleges listákat pedig 2023 áprilisa és 2024 júniusa között fokozatosan hozzák majd nyilvánosságra. 2011-ben a Szerbiában élő magyarok száma 253 899 volt, a becslések szerint ez a szám mára kétszázezer alá ment.

Becslések szerint déli szomszédunktól évente tizenöt-húszezerrel többen költöznek el, mint ahányan bevándorolnak oda. van Marinković demográfus a közelmúltban azt mondta, néhány éven belül Szerbiában alacsonyabb lesz a népesség, mint a második világháború után volt.

A vajdasági régióban 1 749 356 lakos él – míg 2011-ben csaknem kétmillió embert vettek nyilvántartásba. Újvidéken ugyanakkor huszonötezerrel többen laknak, mint tizenegy esztendeje – de például Szabadka ezen időszakban 16 875 polgárát veszítette el.

Kapcsolódó írásaink