Külföld

Hegyi-Karabah – Örmény kormányfő: Jereván megküldte békejavaslatát Bakunak

Örményország elküldte békeszerződés-tervezetét Azerbajdzsánnak, és kész azt aláírni ebben a formában – közölte csütörtökön Jerevánban a kormányülésen Nikol Pasinján miniszterelnök

Hegyi-Karabah – Örmény kormányfő: Jereván megküldte békejavaslatát Bakunak
Nikol Pasinján
Fotó: AFP

Az örmény kormányfő reményének adott hangot, hogy Azerbajdzsán pozitív választ fog adni a javaslatra. A jereváni feltételekre nem tért ki a kormányfő.

Az Örményországot a korábban Azerbajdzsánhoz tartozó, de magát három évtizede függetlennek nyilvánító Hegyi-Karabahhal összekötő Lacini-folyosóról szólva –, amely az egyetlen összeköttetés az anyaország és az örmény többségű területi beékelődés között – Pasinján megjegyezte, hogy a folyosó azerbajdzsáni blokádja miatt a területen már élelmiszerhiány lépett fel.

„Hegyi-Karabahban a humanitárius helyzet továbbra is rendkívül feszült a Lacini-folyosó törvénytelen azerbajdzsáni blokádja miatt. Családok százait választja el egymástól a lezárás. Hiány van alapvető árucikkekből, köztük élelmiszerből” – hangsúlyozta az örmény kormányfő.

Pasinján azt is elmondta, hogy az örmény-orosz-azeri háromoldalú, 2020. november 9-i megállapodás alapján megállapított tűzszüneti vonalra telepített orosz békefenntartó kontingens, amelynek feladata lenne a Lacini-folyosó biztosítása, a gyakorlatban nem tesz eleget kötelezettségének.

Kapcsolódó írásaink