Külföld

Éles hadgyakorlattal üzennének a szövetségesek Phenjannak

Válaszul az észak-koreai rakétatesztekre, Szöul és Washington éles hadgyakorlatot tarthat jövőre. Ez lenne az első 2017 óta.

Éles hadgyakorlattal üzennének a szövetségesek Phenjannak
Dél-koreai katonák hadgyakorlaton
Fotó: AFP/Yomiuri/Takushi Mizota

Jövőre lesz 70 éves Washington és Szöul szövetsége, amit a két ország többek között egy éles hadgyakorlattal „ünnepelne” meg – derült ki a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivőjének csütörtöki tájékoztatásából. Jeon Ha-gyu a Reuters szerint azt mondta: ez az alkalom kitűnő lehetőséget ad arra, hogy bemutassák a déli hadsereg képességeit és a szövetség elsöprő erejét.

Hasonló erődemonstrációra 2017 óta nem volt példa. Az országot az elmúlt öt évben kormányzó Mun Jae-in és a liberális Demokrata Párt igyekezett tartózkodni a kardcsörtetéstől és inkább a párbeszédre törekedett Észak-Koreával. Ez látszólag be is jött, viszont a tavaszi választási kampány idején Phenjan új kísérletet hajtott végre egy nagy hatótávolságú ballisztikus rakétával, amit aztán további tesztek követtek az év folyamán.

A hírek szerint Észak a nukleáris programját is felújította, hétfőn pedig arról érkezett bejelentés, hogy sikeresen elvégezték az utolsó próbamissziót a kommunista ország első kémműholdjával. (A kísérlet valóban sikeres volt, egyedül az nem tisztázott, mennyire kifinomult a szatellit.)

Válaszul az USA néhány F–22-ese és a déli légierő gépei kedden közös repülést hajtottak végre, korábban – még szeptemberben – pedig az USS Ronald Reagan repülőgép-hordozó kikötött Busanban, majd részt vett egy közös gyakorlaton, ami jól mutatja, hogy az elnökséget májusban elnyerő Yoon Suk-yeol és a konzervatív Polgári Erő Párja határozottabb Korea-közi politikát kíván folytatni, mint elődje.