Külföld

Támadás a szerb boltok ellen

A közösségek és népek elleni erőszak az emberek vagyontárgyai ellen elkövetett támadásokkal kezdődik. Így volt ez a múltban Berlinben a zsidó tulajdonú üzletek esetében – s félő, könnyen ebbe torkolhat a szerb boltoknál Kosovska Mitrovica-ában.

Támadás a szerb boltok ellen
Teherautó keresztben az úton Kosovska Mitrovica határában
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Vudi Xhymshiti

A Kosovska Mitrovica északi részén fekvő Bošnjačka mahala faluban négy, szerb tulajdonban lévő bolt ablakát törték be albán szélsőségesek, amivel megmutatkozott Kurti rezsimjének valódi arca – közölte hétfőn Petar Petković. A Szabad Magyar Szó cikke szerint a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának igazgatója aláhúzta, immár világos, hogy milyen céllal és okkal vezényelték a koszovói rendőrséget a vegyes, szerb lakosságú térségekbe.

A Koszovó-ügyi iroda igazgatója kifejtette, ez az incidens is azt igazolja, amit a gyakorlat mutat – azaz Kurti ideológiája „a legcsupaszabb fasizmus”. A tapasztalat arra tanít minket, hogy a közösségek és népek elleni erőszak az emberek vagyontárgyai ellen elkövetett támadásokkal kezdődik, ezért elengedhetetlen, hogy az ENSZ helyi missziója és a KFOR erői sürgősen elkezdjék védelmezni a Koszovóben élő szerbeket és azok értékeit – közölte Petar Petković.

Emlékezetes, Aleksandar Vucic a múlt héten jelentette be, hogy hivatalosan is megkérte a KFOR parancsnokságát arra, hogy a minden helyi fél és a nagyhatalmak által aláírt nemzetközi szerződések alapján engedélyezze a szerb hadsereg és rendőrség egy részének visszatérését Észak-Koszovóba. Az elnök ugyanakkor rögvest hozzátette, nem reméli, hogy pozitív feleletet kap a felvetésére.

Kapcsolódó írásaink