Külföld

Keményen fogalmazott Vučić

Egy korábbi döntés értelmében bizonyos mennyiségű szerb katonának és rendőrnek lehetővé kell tenni a Koszovóba való visszatérést – hangoztatta vasárnap Belgrádban Aleksandar Vučić. Ezzel kapcsolatban idáig még nem egyeztettünk a KFOR-al, ennek ellenére nincsenek illúzióim, tudom, hogy elvetik majd ezt a kérésünket is – fogalmazott a szerb államfő.

Keményen fogalmazott Vučić
Észak-Koszovót és a Krímet ábrázoló grafiti a döntően szerbek lakta Mitrovicában
Fotó: AFP/Armend NimaniI

A szerbek tíz éven keresztül tiszteletben tartották a korábban kötött megegyezéseket, ezért az albánoknak el kell fogadniuk mindazt, amit a brüsszeli egyezményben aláírtak – hangoztatta vasárnap Belgrádban tartott sajtótájékoztatóján Aleksandar Vučić. A Magyar Szó cikke szerint az államfő emlékeztetett, egy korábbi döntés értelmében bizonyos mennyiségű szerb katonának és rendőrnek lehetővé kell tenni a Koszovóba való visszatérést.

Kiemelte, hogy a mai napon megfogalmazásra került az a dokumentum, amit majd a KFOR parancsnokának adnak át, hogy engedélyezze a rendvédelmi erők visszatérését a területre. Ugyanakkor rögtön kifejezte, nincsenek illúziói, tudja, hogy elvetik ezt a kérésüket.

Azt mondják majd, hogy urai a helyzetnek és ezért nincs szükség a szerb egységek jelenlétére. Ugyanakkor népünk a barikádokon áll, mivel nincs más lehetőségük – fogalmazott. Vučić emlékeztetett, napok óta azt halljuk, hogy Szerbia valakit meg fog támadni, ezzel szemben az albánok támadják és zaklatják a szerbeket. Hozzátette, nincs szó megadásról és erre nem is fog sor kerülni.

Kapcsolódó írásaink