Külföld

Románia „példaértékű” kisebbségpolitikáját dicsérte Klaus Iohannis államfő a nemzeti kisebbségek napján

Románia „példaértékűnek” tekintett kisebbségpolitikáját dicsérte a nemzeti kisebbségek napja alkalmából hétfőn közzétett üzenetében Klaus Iohannis államfő.

Románia „példaértékű” kisebbségpolitikáját dicsérte Klaus Iohannis államfő a nemzeti kisebbségek napján
Klaus Iohannis: Románia támogatja a kisebbségekhez tartozó személyek jogairól 30 éve elfogadott ENSZ-nyilatkozatot
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

Az elnöki hivatal honlapján közzétett üzenetben az államfő kijelentette: „Hazánk méltán tekinthető példának az etnikai, kulturális és vallási sokszínűség tisztelete miatt. Ez pedig önöknek, a kisebbségekhez tartozó állampolgároknak is köszönhető, és mindannak, amivel önök járulnak hozzá a társadalom fejlődéséhez” – állapította meg.

Úgy vélte: a súlyos válságok által meghatározott, bonyolult időkben is Románia a harmonikus etnikumközi és felekezetközi kapcsolatok kedvezményezettje, és az országban állandó konstruktív párbeszéd folyik a kisebbségek képviselői és a hatóságok között.

Az államfő ismételten kinyilvánította: Románia támogatja a kisebbségekhez tartozó személyek jogairól 30 éve elfogadott ENSZ-nyilatkozatot, és emlékeztetett rá, hogy az ország erőfeszítéseket tesz azért, hogy intézményrendszerét és törvényeit megfeleltesse a nyilatkozatban megfogalmazott értékeknek.

Úgy vélte: az eltelt 30 év is megmutatta, hogy a világbéke és minden ország társadalmi kohéziója szempontjából mennyire fontos a nemzeti, etnikai, vallási és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak a tiszteletben tartása.

Megemlítette: az ország EU-csatlakozása többek között a nemzeti kisebbségek támogatásának volt köszönhető. Arra buzdította a kisebbségekhez tartozókat, hogy – miként elődeik – vegyenek részt Románia jövőjének a megrajzolásában és a teljes euroatlanti integrációban.

Kapcsolódó írásaink