Külföld

Lezárult a Mexikói Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat

December 16-án a magyar származású mexikói fotográfus, Adalberto Ríos Szalay képeiből nyíló tepoztláni kiállítással zárult le a Mexikói Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat. Az események során csaknem négy hónapon keresztül kínáltunk a kultúra és a művészetek szinte minden ágát felölelő programokat a közép-amerikai országban.

Lezárult a Mexikói Magyar Kulturális Hetek rendezvénysorozat
Közel négy hónapig zajlott a rendezvény Mexikóban (képünk illusztráció)
Fotó: NurPhoto via AFP/Gerardo Vieyra

A Mexikói Magyar Kulturális Hetek utolsó rendezvényeként nyílt meg december 16-án Tepoztlánban a múzeumként működő Jézus Születése kolostorban a Mexikó és Magyarország: kapcsok és hasonlóságok a kultúra terén című fényképkiállítás. A tárlaton Adalberto Ríos Szalay magyar származású mexikói fotográfus képein keresztül adtak számot a rendezők a két ország különleges kapcsolatáról.

Az augusztus 26-án kezdődött Magyar Kulturális Hetek célja az volt, hogy átfogó képet adjon rólunk, így a helyi közönség művészeti, gasztronómiai, oktatási és sportrendezvényeken keresztül ismerkedhetett a hagyományainkkal, értékeinkkel. Bemutatkozott a magyar irodalom, zene, szobrászat, filmművészet és fényképészet, a gasztronómia és borkultúra is. A fővároson kívül Mexikó nagyobb kulturális központjaiban (Guadalajara, Guanajuato, Morelia) is valósultak meg programok. A két ország közötti kapcsolatok erősödése jegyében Mexikóvárosban Budapestről neveztek el utcát.

Magyarország képviseltette magát a legnevesebb mexikói fesztiválokon, a Guadalajarai Nemzetközi Könyvvásáron, a Moreliai Nemzetközi Filmfesztiválon és az összművészeti Cervantino Nemzetközi Fesztiválon. A programsorozat keretében az érdeklődők személyesen is megismerhették például Tóth Krisztina író, költő, műfordítót, Bartis Attila író, fotográfust vagy Tóth Barnabás filmrendezőt.

A nagy fesztiválok mellett számos egyéb rendezvényen is találkozhatott a közönség a magyar kultúrával. Hazánk volt az hidalgói egyetemi könyvvásár díszvendége, ahol Róth Miksa ólomüveg ablakairól, a világörökségi helyszínekről, Rosti Pál földrajztudós, utazó, fotográfusról, valamint a magyar édességekről szóló kiállításokat is láthattak az érdeklődők. Kepenyes Pál Kossuth-díjas szobrász- és ötvösművész tiszteletére emléknapot tartottak, és közterületet neveztek el Acapulcóban, ahol a művész élt és alkotott. A mexikói UNAM Egyetemen a magyar felsőoktatási lehetőségekről szóló napot, az egyik ismert fővárosi klubban pedig bor- és gasztronómiai estet szerveztek. Guadalajarában konferenciával és teqball show-val emlékeztek Fekete Árpád egykori futballedzőre, aki jelentős karriert futott be Mexikóban.

A rendezvénysorozatnak egyik kiemelkedő eseménye volt a magyar támogatással felújított mexikóvárosi Jézus Szent Szíve-templom szeptember végi átadása. A templom jelentős magyar kulturális emlékhely Mexikóban, magyar szenteket ábrázoló hét ólomüveg ablaka az 1956-ban kivándorolt magyarok adakozásából készült.

Idén ősszel elindult a mexikóvárosi Szépművészeti Palota felújítása. A mexikói főváros ikonikus épületének tetejét díszítő szoborcsoportot Maróti Géza magyar építész tervezte. A kulturális hetek alkalmából magyar támogatással megkezdődött a szoborcsoport felújítása is, és a tervek szerint 2023 első felében fejeződik be.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium programsorozata a mexikóvárosi magyar nagykövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával és számos hazai intézmény, így a Magyar Művészeti Akadémia, a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Nemzeti Filmintézet és a Magyar Rektori Konferencia közreműködésével valósult meg.

Kapcsolódó írásaink

Kalaplengetés a mexikóinak

ĀAz 1994-ben versenybalesetben elhunyt háromszoros világbajnok brazil Ayrton Senna egyik kedvenc pályája volt a monacói: hatszor nyert itt, ötször zsinórban. Nehéz megközelíteni e rekordot