Külföld

Vádemelés az embercsempész ellen

Vádat emeltek vasárnap Angliában egy fiatal férfi ellen, aki a hatóságok gyanúja szerint a délkelet-angliai Kent partjai előtt szerdán szerencsétlenül járt csónakot vezette. A jármű utasai illegálisan próbáltak átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába, ám a valószínűleg túlterhelt vízi jármű süllyedni kezdett, és a balesetben az eddigi adatok szerint négyen életüket vesztették.

Vádemelés az embercsempész ellen
Illegális migránsok a vízben (Képünk illusztráció.)
Fotó: US Coast Guard / AFP

A kenti rendőrség vasárnap délutáni tájékoztatása szerint az angol-walesi főügyészség (CPS) a 19 éves Ibrahim Bah ellen emelt vádat illegális határátlépés elősegítésének kísérlete címén. Bah, akinek nincs bejegyzett állandó lakhelye, hétfőn áll a kenti Folkestone kikötőváros magisztrátusi bírósága elé.

Nagyszabású nemzetközi mentőakció eredményeként összesen harminckilenc embert sikerült kimenteni egy még szerdán félig elsüllyedt csónakból, illetve a fagyos tengerből. Az érintetteket Angliába szállították. A kenti rendőrség vasárnapi tájékoztatása szerint a hatóságok még mindig dolgoznak az áldozatok azonosításán, és próbálják felkutatni a közvetlen hozzátartozókat is.

Suella Braverman brit belügyminiszter a baleset napján tartott parlamenti tájékoztatásában kijelentette: a brit kormány pontosan az ilyen incidensek miatt törekszik az embercsempészek által alkalmazott „üzleti modell” megsemmisítésére. Suella Braverman arra utalt, hogy tavaly novemberben a hivatalos adatok szerint legalább huszonhét, de nagyobb valószínűséggel harmincegy ember, köztük öt nő és egy gyermek fulladt a tengerbe, amikor szintén gumicsónakkal próbáltak átkelni a Doveri-szoroson Franciaországból Angliába, de a jármű az átkelési kísérlet közben elsüllyedt.

Hosszú ideje minden évben több ezren próbálnak illegálisan átjutni a kontinensről a La Manche-csatornán – a világ legforgalmasabb hajózási útvonalán – keresztül a brit partokra, többnyire embercsempészek által szervezett csoportokban, amelyek gumicsónakokkal kelnek útra. Az idén eddig negyvenötezren vágtak neki a veszélyes átkelésnek, csaknem kétszer annyian, mint tavaly egész évben.

A brit kormány nemrégiben Ruandával kötött megállapodást arról, hogy a brit területen elfogott illegális bevándorlókat London áttelepítheti az afrikai országba. Ez a program az emberi jogi szervezetek által indított bírósági eljárások nyomán egyelőre elakadt, de Rishi Sunak brit miniszterelnök az illegális bevándorlás elleni fellépésről kidolgozott átfogó cselekvési tervet ismertetve a londoni alsóházban a hét elején kijelentette, hogy hamarosan elindulnak az első járatok Afrikába.

Kapcsolódó írásaink

Erősödő migrációs nyomás alatt az unió

ĀA menekültpolitika tagállami hatáskör, és annak is kell maradnia – szögezte le a lengyel kormányfő, aki szerint ma már kevés ország nyitná meg határait a bevándorlók előtt