Külföld

Illegális migránsok ostromolják Szerbiát

Jelentősen, 101,65 százalékkal nőtt idén azoknak az illegális bevándorlóknak a száma Szerbiában akik megfordultak a befogadóközpontokban. A legtöbben Ázsiából és Afrikából érkeztek.

Illegális migránsok ostromolják Szerbiát
Egy illegális tábor a határ mentén (Képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az idén már 116 312-en fordultak meg Szerbia tizenhat befogadóközpontjának valamelyikében – jelentette be vasárnap Belgrádban Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos. Kifejtette, ez jelentős, 101,65 százalékos növekedés 2021-hez képest. Az intézményekben jelenleg összesen ötezerkétszázan tartózkodnak, túlnyomó többségük (csaknem négyezernyolcszázan) felnőtt férfiak. A legtöbben Marokkóból, Afganisztánból, Szíriából, Burundiból és Pakisztánból érkeztek.

Natasa Stanisavljevic azt is leszögezte, hogy Szerbia továbbra is felelősségteljesen és emberségesen bánik azokkal, akiknek védelemre van szükségük, ám nem fogja megengedni, hogy az érkezők törvénytelen dolgokat kövessenek el. A migrációs válság tetőpontján, 2015-ben körülbelül egymillió illegális migráns haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része.

Mivel a helyi hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, csupán az ország északi határától a déli határig szállítják őket vissza, az illegális migránsok sokszor ismét útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol újfent megpróbálnak bejutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó írásaink