Külföld

Folyamatosan érkeznek Szerbiába az ukrán menekültek

Az ukrajnai háború kitörése óta több mint százharmincháromezer ukrajnai menekült haladt át Szerbián. A háború üldözöttjei folymatosan érkeznek az országba.

Folyamatosan érkeznek Szerbiába az ukrán menekültek
Ukrán menekültek tüntetnek Belgrádban a háború ellen
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Milos Miskov

Körülbelül négyezer ukrajnai menekültnek segítettek szállást találni, míg nyolcvanhárman az egyik befogadóközpontban tartózkodnak – közölte vasárnap a szerbiai menekültügyi főbiztosság. Népünk a múltban már megismerte, milyen az, amikor erőszak miatt kell elhagynod az országodat, és hogy azokban a pillanatokban, milyen sokat jelent, ha valaki segít, és lehetőséget teremt arra, hogy új életet kezdj – írta közleményében Natasa Stanisavljevic menekültügyi főbiztos.

A Blic című belgrádi napilap szerint az ukrajnai háború kezdete óta több mint száznegyvenezer orosz és százharmincháromezer ukrán érkezett Szerbiába. Az előbbiek ideiglenes letelepedési engedélyt is kértek, míg az ukránok általában tovább utaznak. A lap adatai szerint február 24. óta mintegy huszonháromezer ukrán állampolgár is kért letelepedési engedélyt a nyugat-balkáni országban.

A főbiztosság vasárnapi közleménye arra is kitért, hogy a szerb kormánnyal közösen az utóbbi néhány évben több mint huszonhatezer olyan menekültnek segítettek, akiknek többsége a volt Jugoszlávia területéről származott, és több mint hatezren Koszovóból érkeztek.

Kapcsolódó írásaink