Külföld

Folyamatos a párbeszéd Moszkvával

A brit vezérkari főnök szerint folyamatos a kommunikáció Moszkvával. Sir Tony Radakin tengernagy ugyanakkor hozzátette, üdvös lenne azonban, ha ez a párbeszéd még erőteljesebbé válhatna a jövőben.

Folyamatos a párbeszéd Moszkvával
Sir Tony Radakin tengernagy
Fotó: Anadolu Agency via AFP/Rasid Necati Aslim

Egész évben kapcsolatban álltunk Valerij Geraszimovval, az orosz fegyveres erők vezérkari főnökével, annak ellenére is, hogy Nagy-Britannia és Oroszország viszonya évtizedek óta nem volt olyan rossz, mint most – hangoztatta a The Sunday Telegraph című konzervatív vasárnapi brit lapnak adott interjúban Sir Tony Radakin tengernagy. A brit vezérkari főnök aláhúzta, mindennek ellenére nem fedik föl részletesen, hogy éppen miről tárgyalnak.

Radakin szerint Geraszimov nagyon jól tartja magát ehhez a megállapodáshoz. A tengernagy kijelentette azt is, szeretné, ha ezek a megbeszélések még rendszeresebbé válnának, és ha a kétoldalú kommunikáció a mostaninál is erőteljesebb lenne, akkor is, ha e beszélgetések esetenként nehéznek bizonyulhatnak. A brit vezérkari főnök a párbeszéde utalva példaként felidézte, Vlagyimir Putyin orosz elnök milyen tiszteletteljes módon emlékezett meg II. Erzsébet királynő halála után a brit uralkodóról. A közvetlenül III. Károlynak címzett üzenetben az orosz elnök súlyos, pótolhatatlan veszteségnek nevezte II. Erzsébet halálát, bátorságot és kitartást kívánt az új királynak, akit megkért arra is, hogy tolmácsolja őszinte együttérzését a királyi családnak és Nagy-Britannia minden lakosának.

Moszkva nem léptetett érvénybe szankciókat Radakin tengernagy ellen, így a brit vezérkari főnök könnyebben tud tárgyalni Geraszimovval, sőt el is látogathat Moszkvába. Nemrégiben a NATO főtitkára is egyenes utalást tett arra, hogy véleménye szerint tárgyalásos módon lehet a legnagyobb eséllyel véget vetni az ukrajnai háborúnak.

Jens Stoltenberg a Financial Times üzleti napilap által szervezett minapi virtuális politikai fórumán kijelentette, a legtöbb háború, így a legnagyobb valószínűséggel a mostani is a tárgyalóasztalnál ér majd véget.

Kapcsolódó írásaink

Hamar kibővülhet a NATO

ĀStoltenberg tárt karokkal várja a finneket és svédeket, Moszkva ismét figyelmeztette a két országot