Külföld

Aranyat találtak Szerbiában

Jelentős ásványvagyonra bukkantak Délkelet-Szerbiában. A hírek szerint a mélyben arany és kalcit lapul.

Aranyat találtak Szerbiában
Aranybánya valahol Ázsiában (Képünk illusztráció.)
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Sommer.

Szerbia nagyon gazdag ásványokban, ez pedig potenciálisan eurómilliárdokat jelenthet az országnak – hangoztatta vasárnap Belgrádban Dubravka Đedović energiaügyi miniszter. Mint a Szabad Magyar Szó tudósításából kiderül, az ország dél-keleti részén aranyat és kalcitot találtak.

A miniszter emlékeztetett, Aleksandr Vucic elnök is kiemelte annak fontosságát, hogy ezeknek az ásványoknak kilencvenkilenc százalékos a tisztaságuk. Đedović szerint a jövőben a világ áttér a lítium ionos elemekről a kalcium-karbonátosra, ezért is lesz jelentős a potenciál ezekben a bányákban. A teléreket egyébként Szerbia olyan területein találták, amelyek a legfejletlenebbek, így ez az ottani lakosság számára is nagy lehetőség.

Dubravka Dedovic bánya- és energiaügyi miniszter korábban egy konferencián arról beszélt, jelenleg csaknem száznyolcvan területen folynak geológiai feltárások, ebből mintegy százhúsz fémércmező, például réz, arany, ólom, cink és ezüst. Szerbia gazdag ásványkincsekben, elsősorban rézben, aranyban, ezüstben, ólomban, cinkben, borátokban és lítiumban is.

Kapcsolódó írásaink