Külföld

Az EKB ötven bázisponttal emelte az irányadó eurókamatot

Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa ötven bázisponttal megemelte az irányadó kamatot csütörtöki ülésén. A testület ezenkívül döntött a mennyiségi szigorítás elindításáról is.

Az EKB ötven bázisponttal emelte az irányadó eurókamatot
Csökkenő inflációt vár a pénzintézet
Fotó: AFP/Daniel Roland

Jelentős lépésre szánta el magát az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa. Mint csütörtökön kiderült, a testület ötven bázisponttal megemelte az irányadó kamatot csütörtöki ülésén. A frankfurti székhelyű szervezet szeptemberben és októberben is hetvenöt-hetvenöt bázispontos emelést hajtott végre, és elemzők hasonló ütemű szigorításra számítottak.

Az év utolsó kamatdöntő ülése után így 2,50 százalékra nőtt az irányadó refinanszírozási műveletek eddigi 2,00 százalékos kamatlába, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábainak szintje 2,25-ről 2,75-re, illetve 1,50-ról 2,00 százalékra emelkedett.

Az EKB közleménye szerint az éves átlagos euróövezeti infláció az idei 8,4 százalékról jövőre 6,3 százalékra csökken. Ezt követően 2024-ben átlagosan 3,4 százalékos, majd 2025-ben 2,3 százalékos pénzromlást prognosztizálnak. Korábbi előrejelzésükben az EKB döntéshozói arra számítottak, hogy az árindex 2024-ben éri el a jegybank kétszázalékos célszintjét.

Kapcsolódó írásaink