Külföld

A Patriotok minden bizonnyal célpontot jelentenének

A Patriot az egyik legfejlettebb amerikai légvédelmi rendszernek számít

A Kreml szerint az amerikai Patriot rakétavédelmi rendszerek legitim célpontjai lennének az Ukrajna elleni orosz csapásoknak, ha az Egyesült Államok Kijevbe szállítaná azokat – írta meg a liner.hu.

A Patriotok minden bizonnyal célpontot jelentenének
Patriot-rendszer
Fotó: AFP

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint a Patriotok minden bizonnyal célpontot jelentenének Oroszország számára, de meg nem erősített médiajelentéseket nem kíván kommentálni – írta meg a liner.hu a Sky News cikke alapján.

Kiemelték, a hírek alapján már a héten bejelenthetik, hogy Washington véglegesíti a rakétavédelmi rendszer Ukrajnába küldésének terveit.

Kifejtették, Oroszország washingtoni nagykövetsége szerint a tervezett átadás provokatív, és kiszámíthatatlan következményekkel járhat. „Az Egyesült Államok a Patriotok biztosítása nélkül is egyre mélyebbre és mélyebbre kerül a konfliktusba a posztszovjet köztársaságban” – írta a képviselet a Telegram-csatornáján.

A Pentagon szerint Oroszország közelmúltbeli rakétacsapásainak megnövekedett száma Ukrajnában részben arra irányul, hogy kimerítse Kijev légvédelmi készleteit, hogy uralni tudja az ország feletti légteret.

Mint korábban mi is megírtuk, a Patriot rendszer a világ egyik legfejlettebb légvédelmi rendszere. Ezt a szuperfegyvert már többször kérte Ukrajna Amerikától, de eddig süket fülekre talált az igényük. Hét elején röppent fel a hír, hogy Zelenszkij mégis megkaphatja ezt a katonai eszközt. Ez a rendszer többek között repülőgépek, cirkálórakéták és ballisztikus rakéták ellen is bevethető.

Kapcsolódó írásaink