Külföld

Gyors intézkedésekre van szükség a légi közlekedésben

Az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén megvitatta a légi közlekedésben tartósan fennálló kihívásokat és az utasokra, dolgozókra és a biztonságra gyakorolt hatásuk kezelésének lehetőségét. Bár a Fidesz képviselőit is magában tudó csoport nyáron kérdést intézett az EB-hez, az továbbra is csak hárítja a visszásságok rendezését.

Gyors intézkedésekre van szükség a légi közlekedésben
Légikikötő (képünk illusztráció)
Fotó: ImagineChina via AFP/Cai Zengle

Itt az ideje, hogy az uniós intézmények végre foglalkozzanak a reptereken és a légi közlekedésben állandósult káosszal, amelynek elsősorban az utasok látják kárát – hangoztatta kedden az Európai Parlament (EP) tegnapi plenáris ülését követően Győri Enikő és Tóth Edina. A Fidesz EP képviselője felszólította a bizottságot (EB) egy Európa-szerte elérhető, átlátható és könnyen hozzáférhető igényérvényesítési rendszer létrehozására.

Győri Enikő leszögezte, nyáron, amikor késések, járattörlések, órákig tartó várakozás, halmokban álló bőröndök és bizonytalanság uralták a reptereket, negyvenhat képviselőtársával írásbeli választ igénylő kérdést intéztek az EB-hez. A testület kitérő választ adott és hárított, a nemzeti hatóságokra mutogatott, amikor azt feszegették, hogyan tartatja be a légitársaságokkal a vonatkozó uniós jogszabályokat.

Míg más esetben az EB-t nem szokta feszélyezni, ha túlmegy a hatáskörén, most mégis ezzel a kifogással takarózott – fogalmaztak a közleményben. Hiába van rá törvény, ha a vállalatok megtalálják a kiskapukat. Tóth Edina hangsúlyozta a megfelelő végrehajtás fontosságát. Fontos, hogy az uniós szabályok ne csak üres ígéretek maradjanak, hanem ténylegesen érvényesüljenek, ám ha ez nem lehetséges, akkor jobb törvényeket kell kidolgoznunk – fogalmazott. Hozzátette, gyors, hatékony, a fogyasztók érdekeit középpontba helyező uniós szintű cselekvésre van szükség.

Kapcsolódó írásaink