Külföld

Ma is zárva marad a charleroi-i repülőtér az induló utasok számára

A sztrájk valószínűleg a hét hátralévő részében is folytatódik

Az induló járatok utasai számára szerdán is zárva marad a magyarországi légijáratokat is kiszolgáló belgiumi Charleroi nemzetközi repülőtér a biztonsági szolgálat hétfő óta tartó sztrájkja miatt, az érkező járok legtöbbjét fogadja a légikikötő – tájékoztatott a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerdán.

Ma is zárva marad a charleroi-i repülőtér az induló utasok számára
A repülőtér igazgatósága kedden döntött a légikikötő lezárásárról az induló utasok esetében
Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

A repülőtér igazgatósága kedden döntött a légikikötő lezárásárról az induló utasok esetében, miután a repülőtéri biztonsági szolgálat folytatódó sztrájkja miatt kialakult zsúfoltság ellehetetlenítette a földi kiszolgálást.

A légikikötő tájékoztatása szerint a reptér beengedőkapuinak lezárásról hozott döntés az utasok és a rendfenntartó erők biztonságának megőrzése érdekében született. Újabb döntésig nem lesznek elérhetők a repülőtéri terminálok, ahogy a belépés sem engedélyezett a repülőtér teljes területére – közölték.

Philippe Verdonck, a repülőtér vezérigazgatója elmondta, hogy kedden tettlegességig fajult a helyzet, öt rendőr megsérült. Az igazgató botrányosnak nevezte a biztonsági szolgálat sokakat megkárosító akcióját, ami szavai szerint „erősen rontja a repülőtér imázsát”.

A charleroi-i repülőtér biztonságáért felelős vállalat munkatársai hétfőn kezdtek sztrájkba, mert a légikikötő közbeszerzés útján, egy újabb cég bevonásával kívánja végeztetni a beengedést és a csomagellenőrzést.

A repülőtér vezetősége szerint egy újabb cég bevonására azért van szükség, mert az elmúlt években előfordultak visszatérő problémák amiatt, hogy a feladatokat egyetlen szolgáltatónak kellett ellátnia.

A szolgáltatás folytonosságának biztosításához elengedhetetlen a feladatok megosztása két cég között – írták. Az újabb cég bevonása nem befolyásolja a foglalkoztatást, sem a díjazás mértékét – tették hozzá.

A munkabeszüntetés miatt már hétfőn nehezen volt megközelíthető a charleroi-i repülőtér, a biztonsági szolgálat a helyszínre vezető körforgalom közlekedését lassította.

A beszámoló szerint a sztrájk valószínűleg a hét hátralévő részében is folytatódik.

A repülőtér vezetése kedden közölte: egyes légitársaságok már döntöttek járatainak nagy részének Brüsszelbe, a Zaventem nemzetközi repülőtérre irányításáról, néhány légicég azonban valószínűleg az összes charleroi-i járatát törli a következő napokban.

A Ryanair a reptér lezárása miatt a beszállókapuknál megjelenni nem tudó utasok esetében a távolmaradást járattörlésnek fogja minősíteni
A charleroi-i repülőteret lezárták az induló utasok esetében, így a Ryanair gépei sem tudtak felszállni 
Fotó: JAMES ARTHUR GEKIERE / BELGA MAG / Belga via AFP

Közölték továbbá, a Ryanair ír légitársaság arról határozott, hogy a reptér lezárása miatt a beszállókapuknál megjelenni nem tudó utasok esetében a távolmaradást járattörlésnek fogja minősíteni, ami lehetőséget biztosít egy másik járatra való átjelentkezésre, illetve a vételár visszatérítésének kezdeményezésére.

Kapcsolódó írásaink